Alice babs, 1989 Foto: TT bild

Ny kritik mot vården av Alice Babs

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kritiserar Nacka kommun för vården av den nu avlidne sångerskan Alice Babs.

Alice Babs vårdsituation uppmärksammades i en kontroversiell dokumentärfilm av Anna-Lena Lodenius och Lotta Hellman som sändes i SVT förra året.

Enligt dokumentärfilmen var Babs under sina sista år i livet satt under under en förvaltare med total kontroll över hennes liv. I filmen beskrivs det hur hon hindrades från att träffa sina vänner, gå i kyrkan eller på konserter.

Dokumentären fick stark kritik från Alice Babs familj som hävdade att filmen gav en direkt felaktig bild av situationen. Man hävdade att förmyndarskapet handlade om att skydda Babs från ”oseriösa personer på jakt efter pengar”.

Kritik mot kommunen

Efter att IVO i juni 2013 fått in en anmälan om att Alice Babs vård inte fungerade som den skulle ställde inspektionen krav på kommunen. Vården skulle ta större hänsyn till Babs egen vilja, bland annat när det gällde att få ta emot besök i lägenheten.

Man uppmanade också kommunen att i fortsättningen vara uppmärksam på hur kraven efterlevdes och att hennes vårdsituatuation tydligt skulle dokumenteras.

Bristande dokumentation

Det är just den bristande dokumentationen som Nacka kommun nu får kritik för. Trots flera förfrågningar från IVO har kommunen inte kunnat ge en heltäckande bild av Alice Babs vård, eller tillräcklig för att få insyn i fallet.

I samband med att Alice Babs i augusti 2013 flyttades till ett enskilt vårdboende saknas helt dokumentation kring vårdsituationen.

Trots kritiken väljer IVO att inte fortsätta att granska fallet, eftersom man inte tror att det går att komma längre i frågan.

Kommunen kommenterar

Mats Gerdau (M) är kommunstyrelsens ordförande i Nacka kommun.

– Jag känner inte till IVO:s beslut och kan därför inte uttala mig. Sådana här frågor är sekretessbelagda och du får ta det med ordföranden för Social- och äldrenämnden.

Social- och äldrenämndens ordförande Eva Öhbom Ekdahl (M) hälsar genom kommunens presskontakt att ärendet ännu inte hunnit behandlas av nämnden.

– Men vi tar alltid allvarligt på kritik från inspektionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Alice Babs-dokumentär

Mer i ämnet