Alice Babs. Foto: TT Bild

SVT fälls för Alice Babs-dokumentär

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s ”Dokument inifrån – Alice Babs förlorade rättigheter” fälls av Granskningsnämnden för radio och tv. Filmen anses ha gjort intrång i Babs privatliv samt strider mot kravet på saklighet.

”Alice Babs förlorade rättigheter” är gjord av journalisterna Anna-Lena Lodenius och Lotta Hellman och sändes i SVT i slutet av förra året.

Filmen driver tesen att den demenssjuka sångerskan hölls så hårt av sin förmyndare att hon varken fick träffa vänner eller gå till kyrkan, något som starkt tillbakavisats av hennes familj.

Anmälningar lämnades in där filmen anklagas för brist på respekt för Alice Babs privatliv, osaklighet, ensidighet och brist på opartiskhet.

Fälls på två punkter

Nu fälls alltså dokumentären på två punkter – osaklighet och intrång i privatlivet.

Enligt nämndens beslut borde man i dokumentären ha redogjort för omständigheterna kring varför Alice Babs behövde ha en förmyndare. Det anses heller inte klarlagt att Babs fullt ut kunde värdera konsekvenserna av sin medverkan.

”Oerhört nöjda”

Thomas Bodström, som varit Alice Babs familjs företrädare i processen, är mycket nöjd med Granskningsnämndens beslut.

– Det här är en stor upprättelse. Familjemedlemmarna är oerhört nöjda och glada. De har tagit oerhört illa vid sig av att framställas som att de inte ville sin egen mammas bästa.

Enligt Bodström har SVT begått grova övertramp när de sände filmen.

– Är du svårt sjuk i alzheimers kan du inte själv bedöma i vilka sammanhang du kan delta i, så är det helt enkelt. Detta har SVT struntat i – likaså har de struntat i att berätta varför Alice Babs behövde en förvaltare.

”Känns väldigt märkligt”

Från SVT Dokumentärs håll är besvikelsen över den fällande domen stor.

– Vi är ganska skakade, det här känns väldigt, väldigt märkligt. Det betyder att den kritik som Alice Babs riktade mot sin förvaltare inte anses ha något allmänintresse – att public service inte ska ge en röst åt en person som finner sig helt avskuren från omvärlden, säger Johan Brånstad, projektledare på SVT Dokumentär.

Har du ingen förståelse för de punkter ni fälls på?

– Nej, det har jag faktiskt inte.

Alice Babs avled i februari, hon blev 90 år.

Se intervju med Johan Brånstad, projektledare SVT Dokumentär, i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Alice Babs-dokumentär

Mer i ämnet