Alicia Vikander med sin Oscar för bästa kvinnliga biroll. Foto: TT

Alicia Vikander väljs in i Oscarsakademien

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska skådespelaren Alicia Vikander har valts in i den amerikanska Oscarsakademien, och får nu möjlighet att påverka vilka filmer som nomineras till det prestigefyllda priset.

Det har varit ett bra år för Alicia Vikander. I våras prisades hon med en Oscar för bästa kvinnliga biroll i ”The Danish Girl”, och nominerades förra året hon till två Bafta-priser och två Golden Globes.

Nu väljs hon in i den amerikanska Oscarsakademien, och får – om hon tackar ja – inflytande i gruppen som väljer ut vilka filmer som nomineras till de åtråvärda Oscarstatyetterna.

Samtidigt är svenskan aktuell med en lång rad nya filmer, bland annat i rollen som Lara Croft i den kommande Tomb Raider-filmen, hon spelar mot Matt Damon i den nya Jason Bourne-filmen och i Lisa Langseths kommande film ”Euphoria”.

Beskedet kommer i samband med att akademien väljer in fler än 600 nya medlemmar, efter hård kritik mot att juryn till största del består av män.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.