Foto: Gabriella Duraffourd

Martin Zandvliet fick Göteborgs filmfestivals miljonpris

Uppdaterad
Publicerad

Ikväll avgjordes det vilka som vann för bästa nordiska långfilm, bästa nordiska dokumentärfilm och publikens val, när filmpriserna delades ut på årets Dragon Award Gala på Göteborgs filmfestival.

Priset för bästa nordiska långfilm, Dragon Award Best Nordic Film, gick till den danska regissören Martin Zandvliet, för sin film ”Land of mine”, som skildrar hur tyska krigsfångar fick stanna kvar och röja de danska stränderna på minor som tyskarna placerat ut. 

– Det här priset betyder oerhört mycket för mig. Det är det filmpriset i Europa som man gärna vill vinna, och prissumman på en miljon kronor betyder att man nu kan ta det lugnt ett tag. Vilket är välbehövligt, eftersom det känns som att man konstant varit på språng i nästan sju år, säger vinnaren Martin Zandvliet till Kulturnyheterna.   

Göteborgs Filmfestival 2016

Juryns motivering löd: ”en stark och förväntansfull och vacker film (...) och som avslöjar nya fakta om efterkrigstidens Danmark.”

Sammlanlagt tio priser

I genren Dragon Award Best Nordic Documentary, bästa nordiska dokumentär, vann Jerry Sladkowski för filmen ”Don Juan”. En film om 22-åriga Oleg som växer upp i ett konservativt Ryssland där han bor med sin mamma som ser honom som onormal. 

Festivalens internationella debutantpris, the Ingmar Bergman International Debut Award, gick till Pietro Marcello för sin film ”Lost and Beautiful” och priset för bästa filmfoto, Sven Nykvist-priset, gick till Petrus Sjövik för filmen ”The model”. 

Publikens pris för bästa långfilm gick till ”Den andra mamman” av Anna Muylaert som röstades fram av biopubliken under festivalveckan. I omröstningen för publikens bästa nordiska film vann ”Welcome to Norway!” av Rune Denstad Langlo. 

Sammanlagt delades det ut tio priser under 2016 Dragon Awards Gala, varav fyra av dem gick till kvinnliga filmarbetare och sex till manliga filmarbetare. 

Göteborg filmfestival pågår till och med måndag den 8:e februari. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborgs Filmfestival 2016

Mer i ämnet