Killar ska inte kyssas offentligt, menar mamman i kortfilmen ”Mamma vet bäst” . Foto: ur filmen Mamma vet bäst

En halv miljon till bästa kortfilm

Uppdaterad
Publicerad

Ett av världens största kortfilmspriser, en halv miljon kronor, delas ut på Göteborg Film Festival. Åtta filmregissörer tävlar om priset och en av dem är Mikael Bundsen från Göteborg.

Lite avsides på en bakgård i Göteborg ligger ett av landets mest berömda filmbolag, Plattform Produktion, där bland andra regissören Ruben Östlund planerar sina långfilmer. Här står guldbaggarna på rad  och här håller även kortfilmsregissören Mikael Bundsen till. På söndag är det premiär på hans kortfilm Mamma vet bäst  och han är glad över att premiären blir på Bio Draken. En biobesök där tillsammans med skolan när han var elva år har gjort ett outplånligt intryck.

– Vi såg filmen Billy Elliot, en ganska töntig film, men det finns en scen där en kille pussar annan kille på kinden och när detta sker är det 700 elvaåringar som förenas i världens vrål genom hela salongen, berättar Mikael Bundsen.

Göteborgs Filmfestival 2016

– Det var helt galet och jag hörde min egen röst i det vrålet och det var en väldigt stark filmupplevelse för mig och att  komma tillbaka nu efter en massa år med min film Mamma vet bäst känns lite som att vråla tillbaka till de där elvaåringarna.

– Det är ju en filmkyss mellan två pojkar i din film också!

– Jajamen, det är det! säger Mikael Bundsen och skrattar belåtet.

Sonen har pojkvän

I filmen ”Mamma vet bäst” har mamman just fått reda på att sonen är homosexuell och har en pojkvän, vilket hon säger är helt ok, men hon vill gärna ge honom några goda råd. Hon tycker att han inte ska visa sin kärlek öppet, inte gå hand i hand med pojkvännen på stan, och absolut inte kyssas offentligt!

– Mamman tror att livet som öppet homosexuell är ett liv där man konstant riskerar våld, medan sonen har en mycket mer avslappnad inställning och är övertygad om ett det inte är ett problem, berättar Mikael Bundsen.

På SVT visades Mikael Bundsens förra kortfilm Det bor inga bögar i Bollebygd häromdagen (finns på SVT Play) . Den handlar om två killar som en gång var förälskade i varandra men aldrig vågade berätta det för varandra och filmen handlar om mötet många år senare. Och livet som homosexuell är ett återkommande tema hos Mikael Bundsen.

Vill ge en annan bild

– De få homosexuella som skildras i film och TV-drama lever ofta ganska olyckliga liv, liv i lidande. Jag är intresserad av vad de bilderna får för konsekvenser för homosexuella idag, för de gör ju att man får vissa förväntningar  och idéer om vad livet som öppet homosexuell kommer att vara som gör att det blir svårt att komma ut och svårt att uttala sina känslor, säger Mikael Bundsen.

– När jag pratar med folk som kommit ut idag och som trodde att hela världen skulle gå under, så säger de att det var inte så farligt! Därför är det viktigt att vara kritisk till de här bilderna som hela tiden reproduceras inom film och TV, och då ser jag det som mitt ansvar att vara med och nyansera de bilderna.

Långfilm på gång

Mikael Bundsen visade sin första kortfilm på Göteborg Filmfestival 2006 och 2012 tog han sin examen i filmregi på dåvarande Filmhögskolan, nu Akademi Valand Film, i Göteborg. Och nu har han börjat skriva manus till sin första långfilm på samma tema som kortfilmen Mamma vet bäst. 

– Långfilmen handlar om en dysfunktionell mor och son-relation och den här scenen i Mamma vet bäst är ett avgörande ögonblick i den historien.

På söndag utses vinnaren av Startsladdenpriset på Bio Draken. Åtta svenska kortfilmer är nominerade och vinnaren får nära en halv miljon kronor i kontanter och filmteknik. Mikael Bundsen hoppas förstås att hans film vinner.

– Det skulle betyda enormt  mycket,  pengarna skulle gå rätt in i den långfilm vi håller på med och skulle innebära att vi verkligen kan komma igång med den direkt! säger Mikael Bundsen.

Men om han inte vinner får han trösta sig med att kortfilmen Mamma vet bäst även är uttagen att visas på filmfestivalen i Berlin i februari!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborgs Filmfestival 2016

Mer i ämnet