Nu finns samtliga verk av författaren August Strindberg tillgängligt för alla. Foto: TT

Allt av Strindberg finns nu tillgängligt för alla

Uppdaterad
Publicerad

Efter 40 års arbete är Nationalupplagan av August Strindbergs samlade verk slutförd även digitalt. Därmed är en historisk svensk utgivning i hamn.

August Strindberg (1849-1912) var produktiv som få och hans författarskap omfattar pjäser, romaner, noveller, naturvetenskapliga skrifter, debattinlägg, pamfletter med mera, tillsammans drygt 70 band – till detta tillkommer drygt 9 000 brev.

Allt detta, inklusive ”Den ockulta dagboken”, finns nu publicerat som fysiska böcker i den så kallade Nationalupplagan samt digitalt – fritt och gratis för alla – på Litteraturbanken.se.

”Saknar motstycke i svensk historia”

Nationalupplagans första volym publicerades 1981 och sedan dess har flera generationer Strindbergexperter arbetat med utgivningen som ”saknar motstycke i modern svensk historia” enligt ett pressmeddelande från Litteraturbanken.

Delar av författarskapet har också varit en utmaning att publicera digitalt.

”Det går knappast att tänka den svenska litteraturen utan Strindberg. Han och Selma Lagerlöf är portalgestalter i ett centralt skede: genom deras ord strömmar erfarenheter, insikter och känslor som speglar vårt gemensamma kulturarv – och ifrågasätter det. Det är en glädje att få förvalta och förmedla” säger Mats Malm, Litteraturbankens föreståndare och ständig sekreterare i Svenska Akademien, i pressmeddelandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.