Pa Modou Badjie (vit jacka), Nebeyu Baheru (mörkblå tröja), Njol Badjie (grå tröja), Johan Hirvi (ljusblå t-shirt). Foto: Scanpix

”Allt behöver inte vara våld och droger”

Uppdaterad
Publicerad

Bakom lucka 23 hittar vi hiphop-gruppen som vill ställa alla fördomar på huvudet och få hela Sverige att dansa.

Hej, Pa Modou Badjie, en av hiphop-bandet Panetoz grundare. Det har talats om er som årets framgångssaga. Hur skulle du beskriva 2012?

-Det har varit en helt fantastisk upplevelse. Vi har gjort det mesta, har varit på olika ställen som vi aldrig varit på tidigare och träffat underbara människor

Julkalendern 2012

Någon särskild upplevelse som du tar med dig in i nästa år?

-Då skulle jag nog säga när vi uppträdde på nationaldagen inför kungen och allt. Det var jävligt häftigt. Vi kom direkt från en spelning i Polen och klev upp på Skansens scen. Det var en enorm upplevelse.

Ni är ju inte bara ett band utan har startat en förening i Jordbro också. Vad vill ni med den?

-Vi vill framföra ett glädjens budskap och slå hål på fördomar om förorten. Bara för att man kommer från Jordbro behöver inte allt handla om våld och droger.

Men allt kan väl inte bara ha varit positivt under 2012. Är det inget du helst skulle vilja glömma?

-Det var när jag var tvungen att flyga med ett jetplan till Norge. Då höll jag på att svimma på allvar. Jag är fruktansvärt flygrädd och vill nog helst glömma den händelsen. Jag kommer inte att göra om det i alla fall.

Till sist: Vad väntar du dig av 2013?

-Att vi fortsätter att skapa vår musik och sprida glädje. Sedan skulle vi vilja spela på alla de stora festivalerna. Det vore fett najs.

Om Panetoz

* Ett band från Jordbro utanför Stockholm som startade 1997.

* Medlemmarna är Pa Moudou Badjie, Nebeyu Baheru, Johan Hirvi, Njol Ismail Badjie och Daniel Nzinga.

* I somras hade de en monsterhit som uppmanade hela Sverige att Dansa och Pausa.

* Namnet Panetoz kommer från de första bokstäverna i grundarnas namn Pa Modou, Nebeyu och Tobias (som dock inte är med längre).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Julkalendern 2012

Mer i ämnet