Sandra Oh och Andy Samberg programleder galan. Foto: AFP/TT

Allt du behöver veta inför årets Golden Globe-gala

Uppdaterad
Publicerad

Förra årets gala präglades av avslöjanden kring sexuella trakasserier i Hollywood och metoo-rörelsen. Nästintill alla var klädda i svart för att markera allvar och flera politiska tal hölls från scen. I år kan vi vänta oss en mer lättsam gala, men politiken kommer troligen att smyga sig in även i år.

Golden Globe utser det gångna årets bästa filmer och tv-serier och är en lite lättsammare lillasyster till Oscarsgalan. Programledare i år är komikern Andy Samberg (mest känd från sketch-programmet Saturday night live) och skådespelaren Sandra Oh, mest känd från långkörarserien Grey's anatomy och Killing Eve.

Här är vad du behöver veta inför söndagsnattens gala:

Svenskarna:

Ludwig Göransson. Foto: Fredrik Sandberg/TT
  • Ludwig Göransson – bästa originalmusik: Ludwig Göransson har gjort musiken till förra årets biosuccé Black Panther. Senare under året kommer fler prischanser för Göransson, som dessutom är nominerad i fyra kategorier på den amerikanska Grammygalan.
  • Björn Runge: Den svenske regissören är inte nominerad, men kommer att närvara i egenskap av regissör till filmen The wife. Huvudrollsinnehavaren Glenn Close har chans att kamma hem en statyett för bästa kvinnliga skådespelare i en dramafilm.

Potential för politiska tal:

Patricia Arquette. Foto: AP/TT

Nej, politiken kommer inte att vara i fokus på samma sätt som förra året och det kommer att bli svårt att dra ner applåder som Oprah Winfrey gjorde med sitt brandtal om kvinnor i allmänhet och svarta kvinnor i synnerhet. Men det finns fortfarande potential för tal som går bortom ”jag vill tacka alla inblandade och min mamma”.

  • Jim Carrey har ägnat en stor del av året åt att måla tavlor med Trumpkritiska motiv och har gett komikerkollegan Louis C.K en känga för att han skämtat om aktivister som gått i skolor som utsatts för skolskjutningar.
  • Även Spike Lee har mycket svårt för Trump. Under filmfestivalen i Cannes kallade han den amerikanska presidenten för ”mother fucker” flertalet gånger och i sin film BlackKklansman låter han Ku Klux Klan-rollfigurer låna Trumps signumrepliker ”America first” och ”make America great again”.
  • När Patricia Arquette vann en Oscar för bästa kvinnliga biroll i Boyhood 2015 använde hon sitt tacktal för att propagera för kvinnors rätt till lika lön. Efteråt sa hon att ”folk är rädda för att vara politiska nu för tiden” och spekulerade i att hon skulle kunna förlora framtida roller men att det inte spelade någon roll.

Vilka vinner?

Det går såklart inte att säga i förväg, men amerikanska branschtidningar och kultursidor är relativt samstämmiga i sina gissningar angående de stora kategorierna.

A star is born. Foto: Warner bros/AP/TT
  • Bästa film, drama: A star is born 
  • Bästa film, komedi eller musikal: Green book eller The favourite
  • Bästa regi: Alfonso Cuarón för Roma
  • Bästa tv-serie, drama: Homecoming eller Killing Eve
  • Bästa tv-serie, komedi eller musikal: The marvelous Mrs. Maisel
  • Bästa miniserie: Sharp objects eller The assassination of Gianni Versace: American crime story

Samtliga nomineringar finns på Golden Globes hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.