Vinylskivan mår bättre än på många år. Det visar nya siffror. Foto: AP / Scanpix

Vinylförsäljningen fortsätter att öka

Uppdaterad
Publicerad

På fem år har vinylförsäljningen stigit från 11 000 exemplar till 108 000. Nu är frågan när vinylen går om cd-skivan.

Mando Diao har knappt hunnit släppa sitt nya album ”Infruset”, men det ska redan pressas i en ny vinylupplaga. De första 1 000 vinylskivorna är på väg att ta slut, enligt skivbolaget Sony Music.

Det är bara ett av många tecken på vinylskivans återkomst. Idag släpper alla artister på en viss nivå sina album på vinyl. Upplagorna varierar mellan 100 exemplar upp till ett par tusen.

– För artister som Bob Dylan och Bruce Springsteen behövs mer vinyl än för till exempel Beyoncé eller electronicamusik, säger Helen McLaughlin, artistansvarig på Sony Music.

Tiodubbling

Från 2007 har vinylförsäljningen ökat stadigt: då såldes enligt Ifpi (Grammofonleverantörernas förening) 11 000 exemplar, att jämföra 108 833 sålda vinyler ifjol. Det ökande intresset ledde också till att nätjätten cdon.com började med vinyl för två år sedan.

– Vinylen har ökat med 64 procent jämfört med i fjol, men av vår totala försäljning är vinylen ändå bara 4.5 procent, säger Martin Lindegaard, företagets produktchef i Norden.

Han säger att vinylen intresserar samlare och folk som gillar snygga omslag. Helen McLaughlin på Sony Music håller med:

– Många artister vill ha vinyl med sig på spelningar att sälja till publiken, säger hon.

Motgångar för cd-skivan

För cd-skivan, däremot, går det fortsatt dåligt. I musikbranschen väntar man nu bara på när vinylen ska gå om cd-försäljningen.

– Det har aldrig konsumerats så mycket musik som nu, men det sker i så olika format, säger Martin Lindegaard.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.