Bilderboksförfattaren Eva Lindström tilldelas 2022 års Almapris. Foto: Jonas Adner/Alfabeta förlag

Pris till Astrid Lindgrens minne går till Eva Lindström

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska bilderbokskonstnären Eva Lindström tilldelas Almapriset 2022, världens största pris för barn- och ungdomslitteratur.

Almapriset, Astrid Lindgren Memorial Award, instiftades 2002 av Sveriges regering med syfte är att hedra minnet av Astrid Lindgren och öka intresset för barn- och ungdomslitteratur i världen.

I år var 288 kandidater från 71 olika länder nominerade och nu står det klart att det är Eva Lindström som vinner äran och prissumman på fem miljoner kronor. Hon är därmed den andra svenska pristagaren någonsin, den första var Barbro Lindgren 2014.

– Det känns konstigt. Overkligt känns det. Jag hade inte förväntat mig det, det är ju inte konstigt, det finns ju väldigt många nominerade. Så jag förväntade mig helt enkelt inte det, säger Eva Lindström till Kulturnyheterna.

”En gåtfull bildvärld i ständig förändring”

Den tolvhövdade juryn som består av bland annat författare, illustratörer, kritiker och bibliotekarier tilldelar Eva Lindström priset med motiveringen:

”Eva Lindströms gåtfulla bildvärld är i ständig förvandling. Träd flyttar utomlands, hundar antar enorma proportioner och föremål försvinner för att plötsligt återkomma. Med snabb penselföring och förtätad kolorit skapar Eva Lindström en mångtydig dialog i text och bild. Gränsen är flytande mellan barn, vuxna och djur. Med djupt allvar och vild humor brottas de med de eviga frågorna: Vilka är vi? Vart är vi på väg? Vem har tagit våra mössor?”.

”Kompromisslöst och gränsöverskridande”

Eva Lindström föddes 1952 i Västerås och är bosatt i Stockholm. Hon började arbeta som serietecknare på 80-talet för bland annat Kamratposten och DN. Hennes första barnbok, Kattmössan, kom ut 1988. Sedan dess har hon prisats med bland annat Augustpriset, Elsa Beskow-plaketten och bilderbokspriset Snöbollen. Almajuryn beskriver hennes konstnärskap som kompromisslöst och gränsöverskridande och att det präglas av stor originalitet.

Hon har skapat tre tecknade kortfilmer och flera av hennes berättelser har filmats, bland annat En fågeldag, Min vän Lage och Jag rymmer!. Den senaste boken Ingenting är omöjligt för oss gavs ut 2021 och handlar om två små barn och deras hund som landar på en annan planet.

Fakta: Almapristagare

De tio senaste årens Almapristagare:

2021 Jean-Claude Mourlevat, Frankrike

2020 Baek Heena, Sydkorea

2019 Bart Moeyaert, Belgien

2018 Jacqueline Woodson, USA

2017 Wolf Erlbruch, Tyskland

2016 Meg Rosoff, USA, bosatt i Storbritannien

2015 Läsorganisationen Praesa, Sydafrika

2014 Barbro Lindgren, Sverige

2013 Isol, Argentina

2012 Guus Kuijer, Nederländerna

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.