Hör Lotta Olsson, kritiker på Dagens Nyheter om årets ALMA-pristagare. Foto: SVT

Kritikern om årets ALMA-pristagare: ”Jag tappade faktiskt hakan”

Uppdaterad
Publicerad

Årets ALMA-pris gick till den svenska bildkonstnären och barnboksförfattaren Eva Lindström. Att det blev just en svensk pristagare i år har förvånat många. Hör Lotta Olsson, kritiker på Dagens Nyheter, om beskedet.

Bildkonstnären och barnboksförfattaren Eva Lindström får priset för sina gåtfull bildvärld i ständig förändring.

Motiveringen lyder ”Med snabb penselföring och förtätad kolorit skapar Eva Lindström en mångtydig dialog i text och bild. Gränsen är flytande mellan barn, vuxna och djur. Med djupt allvar och vild humor brottas de med de eviga frågorna: Vilka är vi? Vart är vi på väg? Vem har tagit våra mössor?”.

Lindström är därmed den andra svensken att tilldelas priset efter Barbro Lindgren.

Glädje och förvåning

Lotta Olsson, kritiker på Dagens Nyheter är en av dem som reagerat med både glädje och förvåning på tillkännagivandet.

– Jag tappade faktiskt hakan. Jag hade inte trott att det skulle gå till en svensk och om jag hade trott det, så hade det inte varit Eva Lindström. Hon har blivit älskad av kritiker och av andra konstnärer, men hon har aldrig riktigt slagit igenom, säger Lotta Olsson.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.