Interiör från Astrid Lindgrens hem på Dalagatan 46 i Stockholm. Foto: Jessica Gow/TT

Almapristagare tillkännages från Astrid Lindgrens lägenhet

Publicerad

Under tisdagen tillkännages årets vinnare av världens största barn- och ungdomslitteraturpris. När juryn för Almapriset tillkännager pristagaren sker det i Astrid Lindgrens gamla lägenhet på Dalagatan i Stockholm.

Almapriset är ett litteraturpris till Astrid Lindgrens minne som instiftades av den svenska regeringen efter Astrid Lindgrens död 2002.

Priset på fem miljoner kronor är världens största i barn- och ungdomslitteratur och pristagarens namn offentliggörs vanligen under bokmässan i italienska Bologna. Men i år är mässan coronainställd, precis som juryns traditionella tillkännagivande på Kungliga biblioteket i Stockholm.

Jurymedlemmarna sammanträder i stället digitalt för att fatta det slutgiltiga beslutet som sedan tillkännages från lägenheten där Astrid Lindgren skrev många av sina böcker.

Tretton nominerade svenskar

237 kandidater från 68 länder är nominerade till årets pris. Storbritannien har flest namn på listan med 20 nominerade. Därefter kommer Sverige med 13, däribland Pija Lindenbaum, Cecilia Torudd, Ilon Wikland och Eva Lindström.

Tillkännagivandet livesänds klockan 12:50 den 31 mars på Almaprisets hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer