Amanda Lind (MP) Foto: Maja Suslin/TT

Amanda Lind (MP) blir ny kulturminister

Uppdaterad
Publicerad

Alice Bah Kuhnke (MP) meddelade i december att hon skulle sluta som minister när den nya regeringen tillträder, även om det skulle bli rödgrönt styre. Nu står det alltså klart att det blir Amanda Lind, partisekreterare i Miljöpartiet, som efterträder henne på posten.

Amanda Lind, partisekreterare i  Miljöpartiet, blir ny kultur- och demokratiminister. Lind är född 1980 och har varit partisekreterare sedan 2016.

– Jag ser väldigt mycket fram emot att få jobba med de här frågorna som jag brinner för och har jobbat mycket med under min tid som kommunalråd i Härnösand, sade Amanda Lind under pressträffen med statsråden.

Amanda Lind är legitimerad psykolog och har varit språkrör för Miljöpartiet i Härnösand. Hon har varit aktiv miljöpartist sedan slutet av 90-talet. Hon har även varit vice ordförande för Kulturforum i Västernorrland, ett samrådsorgan för att stärka länets kulturliv. 2011-2014 var hon ordförande i Samhällsnämnden i Härnösand och hade ansvar för fritids- och kulturfrågor.

Till sajten YippieHärnösand säger hon att hon gillar rollspel, Vinterstudion och serietidningar.

Amanda Lind har själv beskrivit kultur och hållbar samhällsplanering som sina hjärtefrågor.

Prioritera minoriteter

Under presskonferensen med statsråden säger Stefan Löfven:

– I en tid när vi ska värna kulturen, det fria ordet och vår demokrati är jag glad att välkomna Amanda till regeringen.

Amanda Lind får dessutom ansvar för ungdoms- och idrottsfrågor, utöver portföljen som kulturminister.

– Jag ser fram emot att fortsätta arbetet med allas rätt och tillgång till kultur i hela landet, att säkra demokratin och stärka den granskande fria journalistikens oberoende. Jag vill också prioritera de nationella minoriteterna i Sverige, sade Amanda Lind själv under ett kort anförande.

Ingen skrällminister

SVT Nyheters politikreporter Elisabeth Marmorstein påpekar att Alice Bah Kuhnke (MP) var en av de mer oväntade valen under den förra regeringsbildningen. Amanda Lind är ingen känd person i kulturkretsar, men desto mer erfaren som politiker.

– Den stora skrällen 2014 var ju Alice Bah Kuhnke som inte hade någon politisk erfarenhet. Nu har samtliga det, säger Elisabeth Marmorstein och fortsätter:

– Det tror jag var viktigt för Stefan Löfven för man har kortare tid på sig, man har inte tid att lära upp oprövade kort. Då är det bättre att ta in människor som kan det politiska hantverket och kan förhandla med andra partier.

Nyheter i kulturpolitiken

Nytt museum till Förintelsens minne

I Stefan Löfvens regeringspresentation berättade han om vad som händer på det kulturpolitiska området. Bland annat att ett nytt museum till Förintelsens minne ska upprättas i samband med en ny konferens för Förintelsens hågkommelse år 2020.

– Ett nytt museum inrättas för att bevara och föra vidare minnet av Förintelsen. Vi ska aldrig glömma, har vi lovat varandra. Sverige glömmer aldrig.

Han tog även upp tidigare kända riktningar för den nya politiken: att behålla fri entré-reformen och att mediestödet ska ”förbättra förutsättningarna för oberoende journalistik i hela landet” och bättre villkor för konstnärer och kulturarbetare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.