Här slår Amanda Lind ifrån sig kritiken mot Miljöpartiets kompromisser. Foto: SVT

Miljöpartiet slår ifrån sig kritiken: ”Inte en korrekt beskrivning”

Publicerad

Miljöpartiet har störtdykt i opinionen och beskrivs som ett sargat parti. Men i en intervju i SVT:s Agenda under söndagskvällen slår partisekreteraren ifrån sig kritiken om att de skulle ha förlorat i många stora frågor.

– Det är inte en korrekt beskrivning, säger Amanda Lind (MP).

Bevarandet av Ojnareskogen på Gotland har varit en av få segrar som Miljöpartiet haft på senaste tiden, men nu är inte ens den säker lägre eftersom frågan ska upp i högsta förvaltningsdomstolen.

LÄS MER: Oro i Miljöpartiet att förlora kampen om Ojnareskogen

MP-krisen

Trots att Miljöpartiet nu riskerar att förlorar kampen om att bevara Ojnareskogen ser inte partistyrelsen det som ett stort problem för partiet.

– Nu är det ju en rättslig prövning, den kan ju inte vi föregå. I sådant fall är det ju regerings förslag som får backning och då får man hantera den situationen, säger partisekreteraren Amanda Lind.

”Det är ingen förlust för Miljöpartiet”

Hon anser inte att det handlar om en splittring mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet och vill därför inte kännas vid att det skulle vara en förlorad kamp för Miljöpartiet.

– Det är ingen förlust för Miljöpartiet i så fall, utan det är en förlust för Gotland och det här området.

LÄS MER: Analys: Miljöpartiet måste hitta det nya gröna

Gharton orolig för samarbete med Socialdemokraterna

Per Garthon, Miljöpartiets grundare, har sagt att om inte Ojnareskogen går igenom och blir ett Natura 100 område, så kommer samarbetet mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna inte att hålla.

Men Amanda Lind ser inte lika mörkt på det framtida samarbetet mellan de två partierna.

–  Återigen, det här är en fråga där vi är överens i regeringen, säger hon.

Men han tittar väl på ett större perspektiv. Att det är så många av era hjärtefrågor där ni inte har vunnit? Han menar att ytterligare ett nederlag, då håller samarbetet inte.

Vad säger du om det?

– Där håller inte jag med. När vi tittar på vårt valmanifest, utifrån det stöd vi har, att vi sitter i en minoritetsregering som inte alltid har stöd av riksdagen, så har vi fått igenom en majoritet av vårt valmanifest, säger Amanda Lind.

LÄS MER: TV: 5 gånger Miljöpartiet fått ge med sig

Fokus på fel frågor

Senaste mätningarna ger Miljöpartiet 4,2 procent av väljarnas stöd. 

– Det är klart att vi vill ha ett bättre stöd, sedan är det så att fokus blir ibland lite väl stort på frågor där vi inte har fått fullt genomslag, säger Amanda Lind.

Är du inte besviken?

– Framförallt är jag väldigt stolt över den offensiva klimat- och miljöpolitik vi nu faktiskt har möjlighet att genomföra i regeringen och i hela landet. 

Är det en riktig beskrivning? Är det inte så att ni har förlorat väldigt många stora frågor?

– Nej, jag tycker inte att det är en korrekt beskrivning.

LÄS MER: SVT Nyheters samlade artiklar om turerna kring Ojnareskogen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MP-krisen

Mer i ämnet