Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind. Foto: TT

Miljöpartiets partisekreterare: ”Det kommer nya personer som vill bidra”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Miljöpartiets riksdagsledamöter Carl Schlyter, Valter Mutt och Annika Lillemets meddelat att de inte kommer kandidera till riksdagen inför valet nästa höst, i protest mot att partiet bytt inriktning i en rad viktiga frågor, kommenterar nu Miljöpartiets ledning avhoppen.

– Jag respekterar deras beslut att inte kandidera och önskar dem all lycka till framåt, säger Amanda Lind, partisekreterare.

– Det här är personer som gjort många insatser, som bidragit till Miljöpartiet och till den gröna rörelsen som nu väljer att inte kandidera. Så är det ju i nomineringstider. Folk tar ställning till vad de vill göra framåt och så kommer det in nya personer som vill bidra, säger Amanda Lind till SVT Nyheter.

LÄS MER: MP-kritiker tvingas lämna sina uppdrag

MP-krisen

”De fyras gäng”

De tre ovan nämnda miljöpartisterna ingår tillsammans med riksdagsledamoten Jabar Amini i det som har kallats för ”de fyras gäng”. En grupp som genomgående kritiserat Miljöpartiets ledning för att ha svikit partiets själ på en rad avgörande punkter.

Det handlar bland annat om försäljningen av brunkol i Tyskland, att partiet har accepterat en helomsvängning i flyktingpolitiken och att de har varit med om att föra en försvarspolitik som går stick i stäv med partiets traditionella linje, bland annat gällande värdlandsavtalet med Nato.

Förstärker de här avhoppen bilden av att Miljöpartiet har svikit sin själ?

– Nej jag tycker inte det. Vi genomför jättemycket grön politik i regeringen nu. Ta bara de senaste veckorna med flygskatterna, med satsningarna på havet med allt som kommer att komma med i höstbudgeten, säger Amanda Lind.

LÄS MER: Carl Schlyter överväger hoppa av efter brunkolsbeskedet

Skadar inte Miljöpartiet

Är inte det här dåligt för Miljöpartiet, behöver ni inte lite kritiska röster?

– Vi har en bredd av personer i vårt parti och det kommer vi också ha framåt. Vi är väldigt stolta över alla de steg som vi åstadkommit i regeringen och för en grön omställning och det kommer vi fortsätta att driva i valrörelsen. 

LÄS MER: Intern MP-kritik mot flyktingpolitiken

Så du är inte särskilt ledsen i dag?

– Jag respekterar deras beslut att inte kandidera och önskar dem all lycka till framåt. Jag är övertygad om att här kommer det fortsättas göras insatser för den gröna rörelsen också framåt, säger Amanda Lind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MP-krisen

Mer i ämnet