Fridolin om tappet: ”Det är tuffa siffror”

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiets (MP) stöd är i botten, partiet ligger nu under riksdagsspärren. Språkrören har varit sparsamma med intervjuer den senaste tiden, men i Aktuellt fick Gustav Fridolin kommentera krissiffrorna.

– Det är svårt att sitta i regering, säger han.

I EU-valet våren 2014 fick partiet 15,4 procent av rösterna. I riksdagsvalet samma år hade stödet sjunkit till 6,9 procent.

Vore det riksdagsval nu skulle MP kamma hem 3,6 procent av rösterna, enligt den senaste sammanvägda opinionsmätningen från Sveriges Radio.

MP-krisen

Man skulle alltså inte ens klara fyraprocentsspärren, vilken tröskeln för riksdagen.

– Det är klart det är tuffa siffror. Men jag vet att det finns väldigt många människor i Sverige som inser att det behövs ett parti som sätter miljön först, säger Gustav Fridolin under direktsändning i Aktuellt, medverkande på länk från MP:s årliga kongress i Linköping.

LÄS MER: Fem stora MP-nederlag

Vad ska ni göra för att vända detta?

– Att se till att miljöfrågan för en högre plats på dagordningen, säger han och tillägger att det behövs miljöpartier runt om i världen om klimathotet ska tas på allvar:

– Speciellt när man ser Trump och andra krafter som vill åt ett annat håll.

LÄS MER: Nu satsar MP allt på klimatkortet

Vilken är den viktigaste förklaringen till att det gått så här, anser du?

– Det är svårt att sitta i regering. För fyra år sedan fanns en liknande diskussion om Centerpartiet som stadigt låg under spärren. Men när vi närmar oss valet så är det avgörande att man kan se att vi gjort skillnad, säger han och menar att det kommer att synas:

– Både genom det globala ledarskapet, men också här hemma i Sverige, att vi ställer om till förnybart energisystem, att det ska bli enklare att köpa och köra miljövänligt, också att man ser att vi vill göra mer så att det som ibland blivit en besvikelse mot oss – för kompromisser vi behövt göra – också blir en längtan efter mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MP-krisen

Mer i ämnet