Flaggor som vajar utanför Linköpings Konsert & Kongress, där Miljöpartiets kongress inleddes under fredagen. Magnus Edström (MP), kommunalråd i Västerås. Foto: TT, Daniel Brodén/SVT

Kommunalrådet om MP-raset: ”Idag är vi nog inte värda mer så som vi agerar”

Uppdaterad
Publicerad

För första gången sedan Svensk väljaropinion började med sina mätningar har Miljöpartiet hamnat under riksdagsspärren, och ligger nu på 3,6 procent. Magnus Edström (MP), kommunalråd i Västerås, tycker inte partiet förtjänar mer än så i nuläget.

– Idag är vi nog inte värda mer så som vi agerar. När vi hela tiden lyckas fokusera på det vi inte åstadkommer och när vi inte agerar som ett lag. Då blir det såhär och då förtjänar vi inte bättre stöd än så, säger Magnus Edström (MP), som förutom kommunalråd är partiets gruppledare i kommunfullmäktige.

LÄS MER: Förtroendet för MP i botten

Enligt Svensk väljaropinion, en sammanställning av olika mätningar som Sifo gjort på uppdrag av Ekot, visar det sig att partiet bara får 3,6 procent av rösterna och hamnar därmed under riksdagens fyraprocentsspärr.

LÄS MER: Bottensiffrorna oroar inte Lövin

I dag inleder Miljöpartiet sin kongress i Linköping. 265 valda kongressombud från hela landet ska lägga fast den politiska kursen. Och enligt Magnus Edström är läget tufft för partiet.

– Det är tufft läge att vara ett litet parti i en minoritetsregering och dessutom har vi en del internt tjafs som gör att det lätt blir fokus på vad vi inte lyckats åstadkomma än det vi faktiskt lyckas åstadkomma, säger han.

”Vi riskerar åka ur riksdagen”

Magnus Edström anser att Miljöpartiet behöver fokusera på sina rötter – klimat- och miljöfrågor. Han tycker också att partiet behöver agera som ett lag, och förklara vad det är som de gör.

När tror du vändningen kommer?

– Om vändningen kommer, bygger det ju på att vi lyckas samla ihop oss, att vi lyckas agera som ett lag och förklara det som vi genomför. Då kan det ju komma en vändning, att vi börjar knata upp i opinionsmätningarna och att vi får ett hyfsat val. Men om det fortsätter som idag där vi har ett internt tjafs och fokus på det vi inte åstadkommer då kommer det inte gå bra. Då tror jag vi åker ut riksdagen helt enkelt, säger Magnus Edström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.