Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin. Foto: TT

Bottensiffrorna oroar inte Lövin

Uppdaterad
Publicerad

Samma dag som Miljöpartiet inleder sin kongress i Linköping kommer färska opinionssiffror från Sifo som säger att partiet får 3,6 procent. Men Miljöpartiets språkrör låter sig inte oroas av de rekordlåga bottensiffrorna.

– Siffror går upp och ner, säger Isabella Lövin.

Enligt Svensk väljaropinion, en sammanställning av olika mätningar som Sifo gjort på uppdrag av Ekot, får Miljöpartiet bara 3,6 procent av väljarnas röster. Det är första gången som partiet hamnar under riksdagens fyraprocentsspärr sedan den här mätningen inleddes. Språkröret Isabella Lövin verkar dock inte bekymras av siffrorna.

– Det är klart att det inte är kul att se de här siffrorna. Men man måste samtidigt vara medveten om att siffrorna går upp och ner och ändrar sig väldigt snabbt, säger Isabella Lövin.

LÄS MER: Förtroendet för M sjunker

Jämför med andra partier

Lövin fortsätter med att jämföra med Moderaternas och Centerpartiets siffror.

– Moderaterna har förlorat fem procent i den här mätningen. Och när Centerpartiet satt i Alliansregeringen låg de också under spärren under en lång tid och nu ser vi att de är en raket i opinionsmätningarna. Det är på valdagen som resultatet visar sig, säger hon.

LÄS MER: Lista: Fem stora MP-nederlag

Språkröret tillägger att partiet vill fortsätta arbetet med att ställa om Sverige och lyfter fram Miljöpartiets framgångar.

– Vi har ökat antalet laddpunkter för elbilar med 400 procent och solceller har nu börjat ha en rekordförsäljning. Och vi har satt ett mål om att vi ska ha noll utsläpp år 2045, säger Lövin.

Vapenexporten fortsätter

På frågan om hur Miljöpartiet ställer sig till ett totalstopp på vapenexport till diktaturer svarar språkröret Gustav Fridolin att det fortfarande är en bit kvar till att det händer. 

– Jag tycker att det är väldigt bra att vi nu äntligen tar steg för att börja stoppa detta. Nu ligger det ett förslag på bordet som tar stora steg åt det hållet. Självklart skulle jag vilja gå ännu längre och få ett totalförbud, men det förslaget kan vi inte få en majoritet för nu, utan då måste vi ju ta det så långt vi kan.

”Visar sig på valdagen”

Miljöpartiet har tappat väljarnas förtroende när det kommer till vilket parti som de tycker har bäst miljö- och klimatpolitik. I september 2014 tyckte 33 procent att Miljöpartiet var bäst, i dag ligger den siffran på 23 procent, visar SVT/Novus senaste mätning.

LÄS MER: Analys: ”Nu satsar MP allt på klimatkortet”

Men det är ändå på valdagen som det kommer visa sig om de förändringar som Miljöpartiet nu står i kommer ha haft en effekt på den siffran, menar Isabella Lövin.

– Vi genomför nu en genomgripande förändring av svensk politik. Vi ska ha 100 procent förnybar energi, vi ska ha ner utsläppen till noll år 2045. Det här är det mest ambitiösa målet i Europa och det kommer innebära en konkret förändring i människors vardag. Och människor kommer helt enkelt att få se de förändringar vi har gjort på valdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.