Lista: Fem stora MP-nederlag

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet har under en längre tid tampats med politiska nederlag och dalande opinionssiffror. Här listar SVT Nyheter fem av partiets största nederlag.

Utnämningen av den gotländska Ojnareskogen, där ett stort kalkbrott var planerat att byggas, till ett så kallat Natura 2000-skyddsområde har betraktats som en av Miljöpartiets stora framgångar.

LÄS MER: Beslutet om Ojnareskogen godkänns

I många andra frågor har Miljöpartiet fått ge sig gentemotmot Socialdemokraterna under regeringstiden. Kompromissen om flyktingfrågan fick före detta språkröret Åsa Romson att börja gråta under presskonferensen med Stefan Löfven, och löftet att låta brunkolet i Tyskland ligga kvar i marken fick brytas när Vattenfallskolen såldes.

Dessutom har de kompromissat med kärnkraften, Förbifart Stockholm och inte fått igenom att lägga ner Bromma flygplats.

LÄS MER: Analys: Miljöpartiet måste hitta det nya gröna

Inte enbart motgångar

Trots nederlagen har Miljöpartiet dock fått igenom sin politik i flera budgetar,  och när regeringen i mars lagstiftade om att stoppa utvisning av ensamkommande som går i gymnasiet.

Det historiska Parisavtalet om minskade utsläpp av växthusgaser, där dåvarande klimatminister Åsa Romson deltog i utformningen och skrev under för Sveriges räkning, kan också räknas till partiets framgångar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.