Foto: TT och SVT

MP-kritiker tvingas lämna sina uppdrag

Uppdaterad
Publicerad

I dag tvingades två av Miljöpartiets mest högljudda interna kritiker att lämna sina uppdrag som talespersoner för partiet. Orsaken är att de protesterat mot partiledningen i en rad viktiga regeringsfrågor.

De två talespersoner som tvingas lämna sina uppdrag är Carl Schlyter (MP), som i dag är ordförande i EU-nämnden, och Valter Mutt (MP), som är Miljöpartiets utrikespolitiske talesperson.

Framförallt Carl Schlyter har gjort sig känd som en tydlig intern kritiker. Han har till exempel sagt att frågan om Vattenfalls brunkolsverksamhet är så viktig att den avgör om partiet kan sitta kvar i regeringen eller inte. Det är en hållning som partiledningen helt tillbakavisar.

MP-krisen

Hotade med debattartikel

Den senaste frågan där de båda kritikerna utmanat partiledningen är frågan om Sveriges värdlandsavtal med Nato. Här försökte Schlyter och Mutt stoppa Miljöpartiets riksdagsgrupp från att rösta enligt det förslag som partiet redan gått med på i regeringen.

Bland annat hotade de med att publicera en debattartikel i Dagens Nyheter dagen om att man går emot partiledningen i frågan.

”Partipiskan viner”

Resultatet av mötet blev att partiet gick på ledningens linje. Dagen efter publicerades artikeln, samtidigt som Mutt och Schlyter tillsammans med ytterligare två riksdagsledamöter i partiet röstade nej till regeringens förslag.

Dagens beslut är en direkt reaktion på att Mutt och Schlyter vid flera tillfällen valt att driva en egen linje och inte inrätta sig i ledet under den så kallade partipiskan. De kommer däremot inte att mista sina uppdrag som riksdagsledamöter. De platserna är personliga och där saknar riksdagsgruppen inflytande.

– Det som sker just nu inom Miljöpartiet är en klassisk politisk utrensning. Partpiskan viner på ett sätt som aldrig förr i partiet, skriver SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson i en analys.

”Demokratiskt beslut”

Miljöpartiets gruppledare, Maria Ferm, försvarar petningen.

– Vi fattar ju demokratiska beslut, det har var viktigt att ha en gedigen process kring det här. Vi har helt enkelt, i riksdagsgruppen, tagit fram det förslaget som hade starkast stöd. Sedan har gruppen fattat beslut om att göra dessa förändringar.

Ny ordförande i EU-nämnden blir istället Åsa Romson, detta skriver MP i ett pressmeddelande på sin hemsida.

Som en protest mot att Schlyter och Mutt petas lämnar miljöpartisterna Jabar Amin och Annika Lillemets sina uppdrag, de kommer dock fortfarande att sitta kvar i riksdagen, detta enligt uppgifter till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MP-krisen

Mer i ämnet