Socialminister Lena Hallengren (S) och kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) om vaccinbevisen. Foto: Duygu Getiren / TT

Amanda Lind (MP): ”Vaccinpassen ska hjälpa kulturen”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har beslutat att vaccinationsbevis ska kunna användas med start den 1 december. Kulturminister Amanda Lind (MP) uppmanar till att använda den möjligheten.

– Fortsätt att gå på teater och bio, säger hon.

För en vecka sedan meddelade Folkhälsomyndigheten att de vill införa vaccinationsbevis för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 personer inomhus.

– Nu är beslutet fattat och har förankrats i riksdagen, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Coronapandemin

– Beslutet ger arrangörer av exempelvis kultur- och idrottsevenemang möjligheter att upprätthålla sina verksamheter under hösten och vintern, säger Amanda Lind (MP), kultur- och demokratiminister.

Inget krav

Det kommer inte finnas något krav för arrangörer att använda sig av vaccinationsbevis.

Men om man avstår finns det andra regler att förhålla sig till.

Det handlar bland annat om att deltagarna ska ha en anvisad sittplats. Sällskap ska också kunna hålla ett avstånd om minst 1 meter i sidled samt framåt och bakåt från andra sällskap.

Antalet deltagare i ett och samma sällskap får vara högst 8 personer.

Kritik från Svenska kyrkan

Förutom kultur- och idrottsevenemang kommer även gudstjänster att kunna omfattas av vaccinationsbevisen.

Något Svenska kyrkan varit skeptiska till då de befarar att deras verksamhet kommer att bli mindre tillgänglig.

– Jag har förståelse för trossamfunden, det är något som de har lyft i flera dialoger vi har haft, att de är tveksamma till att använda vaccinationsbevis. Det har jag full respekt för, då finns ju den möjligheten som Folkhälsomyndigheten nu har skickat på remiss om föreskrifter som gäller om det är över 100 deltagare, säger Lind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet