Kulturminister Amanda Lind (MP). Foto: TT

Amanda Lind: Så ska krispaketen till kultur och idrott fördelas

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har beslutat hur krismiljarderna till kultur- och idrottssektorn ska fördelas.

– Pengarna vi förmedlar kommer göra stor skillnad för alla de här verksamheterna, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP).

Den 21 augusti meddelade regeringen att kultur- och idrottssektorn ska tilldelas 2,5 miljarder i nytt coronastöd. En miljard kronor till idrotten och 1,5 miljarder till kulturen.

I dag kom Amanda Lind med riktlinjer för hur pengarna ska fördelas.

Mer pengar till fria kulturlivet

För kulturen handlar det om stöd i den akuta krisen men också pengar för att bygga upp kulturlivet framöver.

Mest pengar kommer att fördelas av Statens kulturråd, totalt 881 miljoner kronor.

Upp till 400 miljoner kronor ska funka som krisstöd för kulturarrangörer för perioden juni till september. 80 miljoner ska läggas på smittsäkra kulturevenemang medan resten av pengarna går till att stimulera den fria kultursektorn där Kulturrådet upplever att det finns behov.

Som mest kan det komma att bli 371 miljoner kronor, som även ska kunna gå till aktörer som jobbar med ljud, ljus och andra verksamheter bakom scen.

Stöd till enskilda konstnärer

Konstnärsnämnden får i uppdrag att fördela 200 miljoner kronor till enskilda konstnärer och kulturskapare.

Pengarna ska fördelas utifrån hur hårt pandemins ekonomiska konsekvenser slagit. Det är en förändring mot hur vårens krisstöd fördelades.

– I våras var intäktsbortfall ett av kriterierna. Nu skruvar vi lite och säger att stipendierna ska fördelas utifrån de ekonomiska behov kopplat till corona, säger Amanda Lind.

– Det blir ju svårare ju längre tiden gått att påvisa dokumenterat inkomstbortfall. Det här tror vi blir mer träffsäkert.

Pengar till film och författare

Filmsektorn får dela på 375 miljoner kronor som fördelas av Svenska Filminstitutet. Pengarna ska gå till biografer, festivaler, distributörer och producenter.

Av de mindre stöden får Scenkonstallianserna fördela 20 miljoner kronor. Författarfonden fördelar 30 miljoner kronor och Bildupphovsrätt och Centrumbildningarna fördelar 10 miljoner kronor vardera.

Boverket ska fördela 75 miljoner kronor för att stötta föreningslivets allmänna samlingslokaler och Sametinget ska fördela 4 miljoner kronor i stöd till samisk kultur.

Jämställt idrottsstöd

För idrottens del betonade Amanda Lind att Riksidrottsförbundet behöver ta bättre hänsyn till jämställdhet när de fördelar sin krismiljard.

– Man kan inte enbart titta på inkomstbortfall. De här pengarna ska hjälpa föreningar att överleva, de ska inte vara en bonus att värva dyra spelare för, säger Lind.

– Om befintliga orättvisor gör att till exempel föreningar i utsatta områden eller verksamheter inom flick- och damidrotten har sämre förutsättningar, då behöver stödet ta hänsyn till det också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.