Till vänster: rapparen ASAP Rocky. Till höger: Sveriges USA-ambassadör Karin Olofsdotter. Foto: TT

Ambassadören kallas tillbaka från semestern: ”Sverigebilden påverkas negativt”

Uppdaterad
Publicerad

Den växande kritiken mot häktningen av artisten ASAP Rocky har tvingat Sveriges USA-ambassadör att avbryta sin semester och återvända till jobbet i Washington. Bland annat ska hon träffa kongressledamöter som kräver att artisten ska friges.

– Temporärt påverkas Sverigebilden negativt, säger ambassadör Karin Olofsdotter till SVT.

I den amerikanska debatten finns oklarheter kring det svenska häktningsförfarandet. Nu ska Sveriges USA-ambassadör träffa amerikanska kongressledamöter för att försöka reda ut de missuppfattningar som finns. Något som Sveriges Radios Kulturnytt var först med att rapportera.

– Det finns en rad missförstånd om hur det svenska rättsväsendet fungerar. Jag har talat på telefon och skickat brev till flera kongressledamöter, och tar nu tillfället i akt för att träffa dem och se om det finns fler frågetecken att räta ut, säger ambassadör Karin Olofsdotter till SVT.

ASAP Rocky

Missförstånden har även demonstrerats av president Donald Trump när han i ett telefonsamtal med statsminister Stefan Löfven personligen erbjöd sig att betala borgen för att få ASAP Rocky släppt från häktet. Men något borgensystem finns inte i Sverige, något som ambassadör Olofsdotter informerat flera amerikanska politiker om.

Inte rättsstat

Överhuvudtaget är det bilden av Sverige som ett icke rättssäkert samhälle som har byggts upp i den amerikanska debatten, sedan ASAP Rocky häktades den 5 juli misstänkt för misshandel. En kritik mot landet som alltså även är förankrad högt i den politiska makten.

– Temporärt blir bilden av Sverige negativ. Men undersökningar som gjorts av Svenska insitututet visar att det tar väldigt lång tid att ändra bilden av ett land. En enskild händelse gör egentligen inte det, så jag är inte orolig över sverigebilden i det långa loppet i USA – den är väldigt positiv hos väldigt många människor, fortsätter hon.

Den grupp svarta och latinamerikanska kongressledamöter som ambassadör Olofsdotter nu ska träffa har hävdat att häktningen utgör en kränkning av ASAP Rockys mänskliga rättigheter och har krävt att han ska släppas.

– Jag tycker det är helt fel, Sverige är topprankade i världen för vårt rättsväsende, säger Karin Olofsdotter.

Rasistiska skäl

Även artister med enorma följarskaror i sociala medier – främst paret Kim Kardashian och Kanye West – har kritiserat häktningen och uppmanat amerikanska politiker att ingripa. 

När nöjessajten TMZ på tisdagen intervjuade ASAP Rockys mamma hävdade hon att det måste finnas rasistiska skäl till det svenska rättsväsendets agerande. Intervjun fick stor spridning i medier världen över.

– Missuppfattningarna som är ute och snurrar i sociala medier är inte så positiva. Det slaget är inte lätt att vinna, men vi gör vårt bästa för att få ut så bra information som möjligt, säger Karin Olofsdotter.

Ambassaden informerar

Högst upp på den svenska Washington-ambassadens facebooksida ligger nu en uppmaning att besöka ambassadens hemsida för att ”lära sig mer om det svenska rättssystemet”. På hemsidan möts man av en grundläggande beskrivning av de olika rollerna för polis, åklagare, domstolar och lagstiftande politiker, under ingressen: 

”På grund av betydande intresse för det svenska rättsväsendet och häktesanläggningar tillhandahåller vi information nedan.” 

Till bilden hör att svenska häktesförhållanden sedan länge är föremål för debatt och har fått hård kritik från bland annat Europarådet och FN. Kritiken gäller långa häktningstider och hög grad av isolering för den häktade. I kölvattnet av protesterna mot häktningen av ASAP Rocky har även den debatten väckts till liv.

Hur tror du att reaktionerna blir i USA om rapparen åtalas?

– Jag tror att de kommer fortsätta ungefär som de är nu: Man ser det som orättvist och fortsätter att prata om rasfrågan.

Kritiken om rasism i rättssystemet, hur ser du på den?

 – I det svenska systemet utgår jag från att det inte finns. Men här i USA är det en stor fråga, så det är lätt att det blandas in i tänkandet kring Sveriges rättsväsende. Att väldigt kända personer som Kanye West, Kim Kardashian och Rod Stewart också engagerar sig gör att det får oerhört stor uppmärksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ASAP Rocky

Mer i ämnet