Carl Risch på väg in i kronobergshäktet för att träffa Rakim Mayers (ASAP Rocky). Foto: Fredrik Sandberg/TT

Möte mellan Sverige och USA:s utrikesdepartementet angående ASAP Rocky

Uppdaterad
Publicerad

Det amerikanska utrikesdepartementet, State departement, har skickat biträdande utrikesminister Carl Risch till Sverige för att träffa ASAP Rocky och de andra två häktade amerikanska medborgarna, något TT var först med att rapportera.

Carl Risch från det amerikanska utrikesdepartementet, State department, är i Sverige för att träffa ASAP Rocky och kommer även att träffa personal från svenska utrikesdepartementet. UD skriver i ett mejl till Kulturnyheterna:

”Risch kommer bland annat att träffa företrädare för UD:s konsulära enhet respektive Justitiedepartementet, samt i rollen som konsulärchef närvara vid ett av USA:s ambassads sedan tidigare schemalagda besök till de tre häktade amerikanska medborgarna.”

UD bekräftar även att besöket föranletts av häktningen av ASAP Rocky. Tidigare i veckan fick Sverige kritik av amerikanska politiker som menade att artisten hålls frihetsberövad under orättvisa förhållanden. UD skriver att det inte är den officiella amerikanska hållningen i frågan.

”Den amerikanska ambassaden har bekräftat att villkoren i svenska häkten uppfyller såväl Wienkonventionen som internationell standard”, skriver UD.

”En av våra viktigaste uppgifter”

Kulturnyheterna har sökt Carl Risch, som inte vill svara på frågor, men det amerikanska utrikesdepartementet skriver i ett mejl:

”Vi följer fallet noga. En av de viktigaste uppgifterna för det amerikanska utrikesdepartementet och USA:s ambassader och konsulat utomlands är att erbjuda assistans åt amerikanska medborgare som är frihetsberövade utomlands. För tillfället har vi inget mer att tillägga.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

ASAP Rocky

Mer i ämnet