Hakeem Jeffries är en av flera ledamöter i USA:s kongress som kräver att Asap Rocky släpps fri. Arkivbild. Foto: TT

Kongressledamöter kräver att Asap Rocky friges

Uppdaterad
Publicerad

Flera amerikanska kongressledamöter samlades i Washington under onsdagen. Deras krav var tydligt: Asap Rocky måste släppas.

Kongressledamöterna Hakeem Jeffries och Andre Carson, båda medlemmar i Demokraterna och i den afroamerikanska sammanslutningen ”Congressional Black Caucus”, anser att Asap Rockys mänskliga rättigheter kränks av svenska myndigheter. Tillsammans med bland annat Adriano Espaillat från kongressens latinamerikanska sammanslutning protesterade de utanför Kapitolium under onsdagen.

I en livesändning från TMZ höll Jeffries, Carson och flera andra anföranden där de kritiserade Sveriges agerande.

– Vi är här för att uppmana den svenska regeringen att släppa Asap, sade Hakeem Jeffries.

Han menade också att Asap Rocky och hans två vänner, som också sitter häktade, hålls fångna under orättvisa förhållanden. Jeffries beskriver situationen som ”skandalös, onödig och oacceptabel”.

– Ni kan förvänta er att medlemmarna i kongressen, speciellt vi som är en del av Black Caucus, kommer att agera med kraft fram till dess att Asap Rocky är fri, sade han till TMZ tidigare under dagen.

I en tidigare kommentar till TT har utrikesminister Margot Wallström kommenterat kravet på Asap Rockys frigivning.

– I Sverige är det rättsväsendet som hanterar sådana ärenden. Jag har fullt förtroende för dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.