De är favoriterna inför finalen i American song contest

Uppdaterad
Publicerad

I natt är det dags för finalen i American song contest. I fem deltävlingar och två semifinaler har 56 artister representerat sina delstater och territorier, och nu återstår bara tio stycken.

American song contest leds av artisterna Snoop Dog och Kelly Clarksson och sänds på NBC. Konceptet är hämtat från Eurovision song contest. Av de kända namn som var med i startfältet från början är det bara veteranen Michael Bolton, som representerar Connecticut, som återstår.

De andra artisterna som tagit sig till final är Tyler Braden från Tennessee, Chloe Fredericks från North Dakota, Jordan Smith från Kentucky, Ni/Co från Alabama, Tenelle från amerikanska Samoa, Grant Knoche från Texas, Riker Lynch från Colorado och Allen Stone som representerar Washington. Också K-popartisten Alexa från Oklahoma. Hon hör till favoriterna och hennes låt, ”Wonderland” har delvis skrivits av svenska artisten Cazziopeia.

– Alexa är enorm på Tiktok, och hennes låt har över två miljoner strömningar på Spotify, vilket inte går att jämföra med något av de andra bidragen. Så det är absolut en vinnarkandidat, säger musikjournalisten Bella Qvist.

Det är melloveteranen Christer Björkman som ligger bakom konceptet American song contest, tillsammans med Peter Settman, Anders Lenhoff och Ola Melzig. Men tävlingen har hittills fått ett ljumt mottagande hos den amerikanska tv-publiken.

Första deltävlingen den 28 mars hade nästan 2,9 miljoner tittare, men till den fjärde deltävlingen hade antalet tittare sjunkit med mer än hälften, till 1,4 miljoner. Kvällens final är det åttonde programmet i ordningen.

I klippet får du se och höra om tre av de favorittippade bidragen i kvällens final av American song contest.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.