Amnestys lobbysamordnare Maja Åberg om Disneys nya Mulanfilm. Foto: Amnesty/Disney

Amnesty: ”Märkligt att Disney gör så här”

Publicerad

Disney har spelat in delar av den nya Mulan-filmen i den omstridda kinseiska provinsen Xinjiang. Dessutom tackar man områdets säkerhetsbyrå i eftertexterna.

– Det är märkligt. Man måste se till att man inte på något sätt bidrar till de människorättskränkningar som pågår i Xinjiang, säger Amnestys Maja Åberg.

Den nya filmatiseringen av 90-talsklassikern Mulan är delvis inspelad i provinsen Xinjiang. Regionen, som ligger i nordvästra Kina, är känd för sina fängelselika omskolningsläger, där framförallt personer ur den muslimska minoritetsgruppen uigurer hållits fångar och tvingats lära sig lojalitet till centralregeringen i Peking.

Amnestys lobbysamordnare Maja Åberg har svårt att förstå att filmbolaget valt att spela in filmen i området.

– Med tanke på uppmärksamheten som Xinjiang fått de senaste åren så känns det märkligt att de valt att göra så här, säger hon.

”Måste ställa krav”

I filmens eftertexter riktar Disney ett särskilt tack till fyra kinesiska propaganda-avdelningar samt säkerhetsbyrån i Xinjiang, skriver The Washington Post. Maja Åberg vill inte kommentera eftertexterna men menar att man bör ställa krav på de företag som verkar i provinsen.

– Man måste kräva av filmbolag, liksom alla andra företag, att man informerar sig om läget: att man vet hur det ser ut med kränkningar av mänskliga rättigheter och att man inte på något sätt bidrar till det som pågår, säger Maja Åberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.