Filmregissören Oleg Sentsov. Foto: David W Cerny/TT

Amnesty om Sentsovs frigivning: ”En lättnad”

Publicerad

Filmskaparen Oleg Sentsov som dömdes för terrorbrott i Ryssland 2014 har släppts fri i samband med en fångutväxling mellan Ukraina och Ryssland. Nu kommenterar Amnesty international frigivningen.
– Även om det är en lättnad att de nu är fria är det en tragedi att de har använts som mänskliga brickor i ett politiskt spel, säger Marie Struthers, chef för Amnestys Europa-avdelning, i ett pressmeddelande.

Det var på våren 2014 som den ukrainske filmskaparen Oleg Sentsov arresterades av rysk säkerhetspolis på Krim och senare dömdes till 20 års fängelse i Ryssland för terrorbrott.

Enligt domen ska Sentsov ha drivit en terrorcell på Krimhalvön och planerat attacker mot den ryska staten. Filmskaparen har uttalat skarp kritik mot Rysslands annektering av Krim och att han har också stöttat de ukrainska Majdanprotesterna.

Släpptes i samband under lördagen

Under lördagen släpptes Oleg Sentsov i samband med en fångutväxling mellan Ukraina och Ryssland. En stor framgång för Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, som länge hävdat att hans högsta prioritet är att få hem fångar från Ryssland.

Människorättsorganisationen Amnesty international har varit kritisk till gripandet av Oleg Sentsov och beskriver frisläppandet av honom som en stor lättnad.

– Oleg Sentsov och många andra som fängslats i samband med Rysslands ockupation och annektering av Krimhalvön har fallit offer för ett politiskt motiverat åtal, och skulle aldrig gripits från första början. Även om det är en lättnad att de nu är fria är det en tragedi att de har använts som mänskliga brickor i ett politiskt spel, säger Marie Struthers, chef för Amnestys Europa-avdelning, i ett pressmeddelande.

Väckte internationell kritik

Gripandet av Oleg Sentsov väckte stor uppmärksamhet internationellt och flera människorätts- och filmorganisationer har krävt att Sentsov friges. Bland andra har Amnesty international, Europeiska filmakademin och Ryska filmförbundet ställt sig bakom regissören som hela tiden har nekat till brott.

– Ingen ska bli åtalad och fängslad enbart på grund av politiska skäl; vi kräver rättvisa för alla de som fortfarande sitter fängslade och som fallit offer för dessa politiskt motiverade rättegångar, säger Marie Struthers.

Oleg Sentsov har under sin tid i ryskt fängelse hungerstrejkat för att uppmärksamma hur Ryssland fängslar ukrainska medborgare på politiska grunder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer