Finalisten Kakembo: ”Jag trodde de sa fel”

Uppdaterad
Publicerad

Anders Bagge och Faith Kakembo går vidare till final i Melodifestivalen. Det blir Cazzi Opeia och Lisa Miskovsky som kniper semifinalsplatserna.

Sverige, vi har ett resultat. Artisten och narkossköterskan Faith Kakembo går till Melodifestivalens final med bidraget “Freedom” tack vare apprösterna. Låten är skriven tillsamman med Laurell Barker, Anderz Wrethov och Palle Hammarlund.

Med en storslagen ballad med gospelinslag, flankerad av körsångare sjöng sig Faith Kakembo in i publikens hjärtan.

Hon tävlade i Melodifestivalen för två år sedan med “Crying rivers” och trots att hon hyllades av kritikerna slogs hon ut direkt. Den här gången gick det bättre. Kakembo plockar en biljett till finalens startfält den 12 mars.

Inför deltävlingen berättade Faith Kakembo om hur bekväm hon kände sig på scenen.

– Det är en skön känsla. Jag har landat och känner mig mer hemma på scenen. Speciellt tillsammans med kören nu när vi har fått jobba ihop oss. De är mina vänner, sade hon.

Bagge storfavorit

Både spelbolag och kritiker tippade Anders Bagge som kvällens vinnare. Och publiken visade sig också vara med på noterna. Den 54-årige sångaren knep kvällens första finalbiljett.

Anders Bagge brast i tårar när resultatet presenterades:

– Jag har inget självförtroende, säger artisten som flera gånger har vittnat om sin stora scenskräck, till Farah Abadi direkt efter beskedet.

Vad gäller semifinalen blev det Moa ”Cazzi Opeia” Carlebecker med låten I cant get enough och Lisa Miskovsky med Best to come som tog sig vidare.

Comeback för Sarek

I sändningens mellanakt tog även komikern Johanna Nordström till scen med en sång som hintade till tidigare mellobidrag, bland annat från Robin Bengtsson och Jon Henrik Fjällgren. Hon fick inom kort även sällskap av gruppen Sarek. Artisterna Stina Engelbrecht och Jessica Wetterstrand tog ton med det tidigare mellobidraget Genom eld och vatten från 2003.

Även artisten och tidigare mellovinnaren Frans gästspelade under kvällen. Med bidraget If i were sorry vann han hela tävlingen 2016, vilket satte Oscar Zia på en andra plats med sitt bidrag Human.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.