Guide: Alla bidrag i Melodifestivalens tredje deltävling

Publicerad

Schlagerveteranen Linda Bengtzing. Mellodebutanten Anders Bagge. Revanschsugna Faith Kakembo. Och många fler. Deltävling tre ser ut att ha det mesta av det bästa – här är bidragen som slåss om rösterna.

1. Cazzi Opeia – ”I can't get enough”

Cazzi Opeia. Foto: Annika Berglund/SVT

Hon blev utslagen under kvalveckan i Idol 2009, fick skivkontrakt nästan direkt – och blev senare även känd som låtskrivare inom K-pop. I kväll möter Cazzi Opeia Mellopubliken för första gången.

Låtskrivare: Bishat Araya, Jakob Redtzer, Cazzi Opeia, Paul Rey. 

Artisten om låten: ”Det är en poplåt som gör dig så glad att du inte kommer att få nog av den. Vi skrev den här låten på ett låtskrivarläger i somras och kände redan där och då i rummet att det här är en stark låt.”

Förhandstitta på bidraget på SVT Play.

2. Lancelot – ”Lyckligt slut”

Lancelot. Foto: Annika Berglund/SVT

Efter några år i danspop-duon Lance & Linton släppte Lancelot Hedman Graaf sin debutsingel ”Fördärvad” i oktober. Bara några månader senare är det dags för premiär i Melodifestivalen med en låt han varit med och skrivit själv.

Låtskrivare: Lancelot Hedman, Niklas Carson Mattsson.

Artisten om låten: ”Jag skulle säga att den här låten är den bästa som jag har skrivit i mitt liv hittills. Jag kom på låtidén när jag satt på ett flygplan och allting kändes fantastiskt och jag var rädd att det skulle försvinna.”

Förhandstitta på bidraget på SVT Play.

3. Lisa Miskovsky  – ”Best to come”

Lisa Miskovsky. Foto: Annika Berglund/SVT

Artisten Lisa Miskovsky har vunnit flera stora musikpriser – men det var Melodifestivallåten ”Why start a fire” från 2012 som blev hennes första etta på Svensktoppen. Ska succén upprepa sig i år?

Låtskrivare: Lisa Miskovsky, David Lindgren Zacharias .

Artisten om låten: ”Låten handlar om att man måste få känna lite hopp och se lite ljus framåt när det har varit som allra mörkast, och det tror jag att vi alla behöver. Jag är ingen danskvinna, så det får någon annan stå för, men jag lovar att det blir massa fart, det ska kännas spontant och vi ska ha roligt tillsammans.”

Förhandstitta på bidraget på SVT Play.

4. Tribe Friday – ”Shut me up”

Tribe Friday. Foto: Annika Berglund/SVT

Bandmedlemmarna i Tribe Friday beskriver sig själva som ”tre självidentifierade emo-losers från tre olika svenska småstäder”, med drömmen att bli världens största band. Kan den drömmen gå från Mello till Eurovision – och vidare?

Låtskrivare: Isak Gunnarsson, Robin Hanberger Pérez, Noah Deutschmann. 

Artisterna om låten: ”Det är en riktig schlagerdänga, fast med garagegitarrer, garagebas och garagetrummor ... det är inte så mycket schlager, faktiskt. Men det är en låt, vi ska spela en låt.”

Förhandstitta på bidraget på SVT Play.

5. Faith Kakembo – ”Freedom”

Faith Kakembo. Foto: Annika Berglund/SVT

Faith Kakembo upptäcktes i talangtävlingen P4 Nästa och 2020 gjorde artisten debut i Melodifestivalen med låten ”Crying rivers”. Då slutade hon femma i deltävlingen, och blev därmed utslagen ur tävlingen. I år är hon redo för revansch.

Låtskrivare: Laurell Barker, Anderz Wrethov, Palle Hammarlund, Faith Kakembo.

Artisten om låten: ”Det är en varm och hoppfull låt. Jag blir så otroligt berörd av texten, och jag hoppas att ni också ska bli det.”

Förhandstitta på bidraget på SVT Play.

6. Linda Bengtzing – ”Fyrfaldigt hurra!”

Linda Bengtzing. Foto: Annika Berglund/SVT

Vad vore Melodifestivalen utan Linda Bengtzing? Schlagerveteranen gör i år sitt åttonde (!) försök att ta hem sångfågeln och vinna hela svenska folkets hjärtan med inte bara ett hurra – utan fyra.

Låtskrivare: Linda Bengtzing, Myra Granberg, Thomas G:son och Daniel Jelldéus.

Artisten om låten: ”Fyrfaldigt hurra, jag ser låten som exakt det den är. Vi skålar för det vi minns, och ett fyrfaldigt hurra för att vi finns. Jag känner att det här är festernas fest, och jag vill att numret också ska kännas som festernas fest.”

Förhandstitta på bidraget på SVT Play.

7. Anders Bagge – ”Bigger than the universe”

Anders Bagge. Foto: Annika Berglund/SVT

Flera år som jurymedlem i ”Idol”. Låtskrivare till storstjärnor som Jennifer Lopez och Madonna. Nu är det dags för Anders Bagge att själv kliva på scenen, ta ton och imponera på Mellofansen.

Låtskrivare: Anders Bagge, Jimmy Jansson, Peter Boström, Thomas G:son.

Artisten om låten: ”En superlåt, en riktigt feelgood-låt. Man kommer att tycka att det känns bra in i själen och hjärtat.”

Förhandstitta på bidraget på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.