Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se trautoniumspelaren Peter Pichler spela på synten. Foto: Reuters

Han är den enda som kan spela på 60-talssynten

Uppdaterad
Publicerad

När Hitchchock gjorde filmen ”Fåglarna” tyckte han att riktigt fågelljud var för tråkigt. Istället skapade han filmens läskiga ljud med instrumentet trautonium, en föregångare till den moderna synthesizern. Peter Pichler är den enda nu levande personen som kan spela på instrumentet.

Filmen ”Fåglarna” från 1963 handlar om fåglar som attackerar mänskligheten. Men Alfred Hitchcock tyckte inte att vanligt fågelljud var tillräckligt läskigt. Istället skapade han det olycksbådande ljudet med hjälp av den tyske musikern Oskar Sala.

Det elektroniska instrumentet uppfanns i Tyskland 1930, av German Friedrich Trautwein och Paul Hindemith. Oskar Sala fortsatte i deras fotspår och skapade musik med instrumentet fram till sin död 2002. Pichler sedan tog över facklan och är idag den enda som kan spela på instrumentet.

– Man kan glida på den och skapa ett skärande ljud. Det var såklart fantastiskt när den kom. Den chockade folk, säger Peter Pichler.

Med instrumentet, som inte har tangenter, kan man skapa ett ackord från en ton, som delar in sig i olika frekvenser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.