Anders Olsson, Svenska Akademiens ständige sekreterare. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Anders Olsson: Akademien har redan betalat hyran – för 100 år sedan

Uppdaterad
Publicerad

Att Stockholms stad vill omförhandla Svenska Akademiens hyresavtal för det utrymme i Börshuset som Akademien använder har fått institutionen att reagera. I ett mejl till Kulturnyheterna skriver den ständige sekreteraren Anders Olsson att Svenska Akademien redan har betalat hyran – för 100 år sedan.

Svenska Akademiens hyresavtal som tecknades med Stockholms stad 1914 innebär att Akademien hyr ett utrymme på cirka 2 000 kvadratmeter i Börshuset i Stockholm – kostnadsfritt. Och under torsdagen stod det klart att Stockholms stad vill att Svenska Akademiens hyresavtal omförhandlas.

– Vi ska inte subventionera hyresgäster på det här sättet, det här är det mest förmånliga avtalet som någon har med Stockholms stad, sade Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholm, till TT under torsdagen.

Den är den uteblivna intäkten per år ska ligga på 6 miljoner kronor. Detta utifrån en uppskattning av marknadshyran för lokalerna idag som fastighetskontoret gjort, skriver Moderaterna i Stockholms stad.

”Gjorde en felspekulation 1914”

Stockholms stads planer har fått Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson att reagera. I ett mejl till Kulturnyheterna skriver Anders Olsson att Svenska Akademien redan har betalat hyran – för 100 år sedan:

”Skattebetalarna står inte för Svenska Akademiens hyra. Svenska Akademien betalade vid tillträdet för drygt 100 år sedan 600 000 kr (motsvarande idag ca 24 miljoner kronor). Tanken från stadens sida måste ha varit att staden skulle få skälig ersättning för nyttjanderätten ur avkastningen av kapitalet. Om staden nu anser att man inte får det, gjorde staden antingen en felspekulation 1914 eller har försummat att förvalta kapitalet. Det är därför inte skäligt att ytterligare hyra utgår.”, skriver Anders Olsson.

Betala hundra år till?

Anders Olsson har tidigare sagt att några förhandlingar inte har inletts och att Svenska Akademien är beredda att ta ärendet vidare till domstol.

Dennis Wedin (M) skriver i ett mejl till Kulturnyheterna efter att ha läst Anders Olssons kommentar. Han anser att det är en självklarhet att Akademien ska betala.

”För Svenska Akademien verkar det vara en självklarhet att Stockholms skattebetalare i ytterligare hundra år ska fortsätta belastas, utifrån ett avtal som togs fram 1914 under helt andra juridiska förutsättningar.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer