Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson anländer till Nobelstiftelsen i Stockholm, inför mötet under tisdagen om Nobelpriset i litteratur 2019. Foto: Pontus Lundahl/TT

Anders Olsson: Kan ta flera år att återställa Akademiens förtroende

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett och ett halvt års djup kris, sju avhopp och månadslånga förhandlingar med Nobelstiftelsen står det klart att Svenska Akademien återigen får dela ut Nobelpriset i litteratur. Men det kommer ta tid för den sargade institutionen att återfå allmänhetens förtroende, menar dess ständige sekreterare.

– Det kanske tar flera år, säger Anders Olsson till Kulturnyheterna.

Efter ett år präglat av det inställda Nobelpriset i litteratur, konstanta offentliga konflikter och en lång rad avhopp kommer till sist en ljusning för Svenska Akademien: Institutionen får återigen förtroendet att dela ut Nobelpriset i litteratur.

Beskedet kom under tisdagen och innebär att akademin delar ut två pris 2019, för att kompensera för det inställda priset i höstas.

Krisen i Svenska Akademien

– Det är väldigt roligt för oss att det här beslutet togs. Det är något vi strävat efter under en mycket lång tid – att återuppbygga förtroendet – och det arbetet har burit frukt nu, säger Anders Olsson, ständig sekreterare i Svenska Akademien.

Kan dröja åratal att återfå respekt

Eller åtminstone börjat bära frukt. För även om akademin nu återfår rätten att dela ut Nobelpriset kan det dröja länge innan Svenska Akademien åtnjuter det anseende institutionen hade innan Kulturprofil-skandalen som briserade hösten 2017. Även om de lyckas nå dit, kan det dröja åratal, enligt Anders Olsson:

– Det är en fråga om förtroende. Att bygga upp akademien på nytt, och det på ett sätt som kan inge tillit och förtroende igen, säger Anders Olsson.

– Svenska Akademien har gått igenom en oerhört svår kris, och vi har varit öppna för den kritik vi fått. Det här arbetet är inte på något sätt slutfört. Det kanske tar flera år innan akademien har återfått sin stabilitet, och sitt forna förtroende hos den breda allmänheten.

Är det inte sannolikt att man kommer läsa in krisen i era val till Nobelpristagare senare i år?

– Det vet jag inte, det får vi väl se.

Omstridd ledamot träder åt sidan

Ett steg i det arbetet blir att akademiledamoten Horace Engdahl, som har kritiserats från såväl ledamöter i akademin som av allmänheten, nu kliver av arbetet med att utse Nobelpristagare i akademins Nobelkommitté.

Både Horace Engdahl och Nobelstiftelsen vd Lars Heikensten beskrev under tisdagen beslutet som Engdahls eget, men Anders Olsson säger under intervjun med Kulturnyheterna att Engdahls utträde kom först efter krav från Nobelstiftelsen.

– Det var någonting vi hade hoppats på inte skulle behöva inträffa. Men det fanns ett önskemål om att Horace Engdahl skulle lämna kommittén, så Horace tog själv initiativet för att vi skulle kunna uppnå den här enigheten med Nobelstiftelsen, säger Anders Olsson.

– Det handlar återigen om förtroende, och Horace Engdahl hade uppenbarligen inte det förtroendet hos allmänheten.

Tidsbegränsat medlemskap

Samtidigt öppnar Anders Olsson för att Horace Engdahl kan återvända till Nobelprisarbetet i framtiden, och säger att det nuvarande beslutet är tänkt att gälla under de närmsta två åren, innan man utvärderar det på nytt.

Vid sidan om Horace Engdahls roll har även frågan om hur öppen och transparent Svenska Akademien ska vara, och hur länge dess ledamöter ska sitta, varit viktiga frågor i förhandlingen med Nobelstiftelsen. Tidigare har den nytillträdda ledamoten Eric M Runesson sagt att akademin nu diskuterar tidsbegränsade mandat, något som Anders Olsson bekräftar.

– Det är en fråga som kommit mer och mer under våren, och som har varit viktig för Nobelstiftelsen. Att vi måste genomföra organisatoriska förändringar – tänka på mandatperioder och liknande, säger Anders Olsson.

– Där är vi bara i början ännu, men jag tror vi kan komma fram ganska snabbt när det kommer till kommittéarbetet.

Ledamotsskapet då, ni sitter ju ändå på livstid?

– Ja, det är en svårare fråga att ta ställning till, och där kommer även stadgarna in i bilden. Så det är ett arbete som nog kommer ta längre tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet