Svenska Akademiens ständige sekreterare. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Anders Olsson om Ekobrottsmyndighetens beslut: ”Alldeles rätt”

Uppdaterad
Publicerad
Under tisdagen stod det klart att den så kallade Kulturprofilen slipper ytterligare åtal gällande misstänkt ekonomisk brottslighet, det meddelande Ekobrottsmyndigheten som nu har lagt ned förundersökningen.
– Det är bra att den här rättsprocessen har slutförts, säger Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders OIsson.

Det var i april förra året som en polisanmälan gjordes gällande Svenska Akademiens koppling till kulturklubben Forum, som drivits av Jean-Claude Arnault och Katarina Frostenson. Ärendet lämnades sedan över till Ekobrottsmyndigheten som inledde en förundersökning om ekonomisk brottslighet.

Under tisdagen meddelande Ekobrottsmyndigheten att de väljer att lägga ner förundersökningen på grund av att Jean-Claude Arnault redan är dömd till två och ett halvt års fängelse för våldtäkt och att en ytterligare dom inte skulle ge honom ett strängare straff än det han redan dömts till.

Samtidigt betonade chefsåklagare Jan Tibbling att beslutet inte är ett ställningstagande i huruvida Arnault är skyldig eller inte till de brott han misstänkts för.

”Vi har klippt banden med Forum”

Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson välkomnar Ekobrottsmyndighetens beslut.

– Vi har ju klippt banden med Forum för länge sedan så jag har inte så mycket mer att säga än att det är bra att den här rättsprocessen är avslutad, och av rätt instans. Det är alldeles rätt, säger han till Kulturnyheterna.

Under fredagen lämnade poeten Katarina Frostenson sin stol i Svenska Akademien, mot förlikning. Katarina Frostenson stod anklagad för sekretessbrott men även för jäv då hon också har kopplingar till kulturklubben Forum. Samtidigt ser Anders Olsson inte att Frostensons avgång har något att göra med Ekobrottsmyndighetens utredning av Arnault.

Ser ingen koppling

– Nej, vi ser det inte så, det är helt oberoende av varandra. Det var jättebra att vi kunde komma till en förlikning, så nu blickar vi framåt.

Ja, att se tiden an och gå vidare står högst på agendan inom Svenska Akademien, och det finns en hel del att ta itu med, säger Anders Olsson.

– Vi har en positiv anda i Akademien och det ser bättre ut. Jag tycker att det är bra att det här är avslutat så kan vi ta itu med de andra problem som återstår, det finns ju några till trots allt, säger Anders Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet