Ekobrottsmyndigheten. Foto: TT

Ekobrottsmyndigheten väcker inte åtal mot Kulturprofilen

Uppdaterad
Publicerad

Ekobrottsmyndigheten väcker inte åtal mot den så kallade Kulturprofilen som utretts för ekonomisk brottslighet kopplat till hans kulturklubb Forum. Det meddelade chefsåklagare Jan Tibbling under tisdagen.

På grund av att en eventuell fällande dom sannolikt inte hade inneburit någon ytterligare straffpåföljd på det straff som Kulturprofilen redan dömts för, läggs förundersökningen ned, det skriver Ekobrottsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Inget ställningstagande

– Vi har fattat det här beslutet på grunderna att den här personen är misstänkt och dömd för annan brottslighet och fick två och ett halvt års fängelse. Den här brottsligheten vi utrett är inte av den digniteten att han skulle få ytterligare straff om han skulle ha funnits skyldig. Vi har avslutat förundersökningen och det är inget ställningstagande till huruvida han är skyldig eller inte till de brott han är misstänkt för, säger Jan Tibbling till Kulturnyheterna och fortsätter:

– Vi avslutar förundersökningen av effektivitetsskäl för att lagstiftningen gett oss den möjligheten.

Det var i april förra året som en polisanmälan gjordes gällande Svenska Akademiens koppling till kulturklubben Forum, som drivits av Jean-Claude Arnault och Katarina Frostenson. Ärendet lämnades sedan över till Ekobrottsmyndigheten som inledde en förundersökning om ekonomisk brottslighet.

Har utrett Svenska Akademiens verksamhet

Polisanmälan gjordes på uppmaning av den advokatutredning som sedan i november förra året utrett Svenska Akademiens verksamhet. Enligt advokatutredningen har Akademien givit ekonomiskt stöd till Forum trots att verksamheten nu misstänks ha bedrivits i strid med bland annat bokföringslag och skattelagsstiftning.

Från 1994 har Svenska Akademien delat ut minst 4,7 miljoner kronor i form av olika priser till personer som framträtt på klubben, men i november förra året stoppade Akademien sitt ekonomiska stöd till klubben. Beslutet föranleddes av den granskning som Dagens Nyheter gjorde där 18 kvinnor anklagade kulturprofilen för sexuella trakasserier i olika grad.

Kulturnyheterna söker Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer