Anders Ygeman: ”Facebooks agerande var olyckligt”

Uppdaterad
Publicerad

När Facebook stoppade inlägg från australiska medier blev energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) förvånad. För att få it-jättar att betala för innehåll vill han att Sverige och EU ska gå en liknande väg som Australien – fast ännu hårdare.

I förra veckan stoppade Facebook användare och medier i Australien från att dela och ta del av nyheter på plattformen. Blockeringen av innehållet var Facebooks sätt att protestera mot en ny australisk lag som innebär att it-jättar som Facebook och Google tvingas betala för innehåll från lokala medier.

– Jag tycker att Facebooks agerande var olyckligt. Det visar vilken dominerande position den här typen av företag har, säger Anders Ygeman (S), energi- och digitaliseringsminister, till Kulturnyheterna.

Ännu tuffare lagstiftning

Anders Ygeman välkomnar att stora plattformsföretag betalar för innehåll som produceras av bland annat nyhetsmedier. En liknande lagstiftning är på väg i EU, som enligt Ygeman kommer att sätta ännu större press på it-jättarna.

– Europeiska unionen tar ett bredare grepp om den här frågan som innebär en tuffare reglering av plattformsföretagen på flera olika områden. Jag tror att det är en bättre väg framåt, säger han.

Den australiska lagen uppmuntrar innehållsleverantörer, till exempel mediehus, och företag som Facebook och Google att göra upphovsrättsliga avtal med varandra. Men med den Europeiska lagstiftningen är målet att bland annat att kunna tvinga Facebook och Google att betala för innehåll som publiceras på deras plattformar, även om det inte finns något avtal med innehållsleverantören.

Fler lagar på gång

Utöver EU:s upphovsrättsdirektiv, som ska reglera förhållandet mellan mediebolagen och it-jättarna och som ska träda i kraft i svensk lag i år, drivs lagstiftningsarbetet i EU vidare genom Digital services act (DSA) och Digital markets act (DMA).

– I Australien har man bara tagit en liten del, den som handlar om ersättning till nyhetsmedier, och lagstiftat om den. I EU vill vi se en tuffare lagstiftning mot nätjättarna på en rad områden där de påverkar demokrati- och konkurrensvillkor.

Ambitionen i EU är enligt Anders Ygeman att fatta beslut om den tuffare regleringen någon gång i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.