Ett svenskt lagförslag som tvingar techjättar som Google och Facebook till ersättning för journalistiskt material är på gång. Foto: TT

Ny svensk upphovsrättslag förbereds – ska pressa Facebook

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett lagförslag som tvingar Facebook att betala medier för att få dela deras innehåll har bolaget blockerat alla nyheter på plattformen i Australien. En liknande lagförslag är på gång även i Sverige, vilket välkomnas av branschorganisationen Tidningsutgivarna.

– Vi vill att tidningar ska ha möjlighet att sprida sitt innehåll på nätet. Men vi vill också att de globala techjättarna betalar för användningen av journalistik och vi vill ha mer rättvisa och rimligare konkurrensförhållandens, säger Tidningsutgivarnas tillförordnade vd Thomas Mattsson.

Enligt honom är branschorganisationen Tidningsutgivarna positiva till att upphovsrättsdirektivet som antogs av EU i april 2019 snart väntas resultera i en ny svensk lag. Men Mattson menar att det svenska lagförslaget kommer att dröja.

Svensk lagförslag presenteras inom kort

Patrik Sundberg är rättssakkunnig på justitiedepartementet och huvudansvarig för genomförandet av artikel 15 i EU:s upphovsrättsdirektiv till svensk lag, som ska reglera förhållandet mellan mediebolagen och it-bolagen.

– Syftet med artikel 15 är att stärka tidningsutgivarnas ställning på nätet genom att ge dem ensamrätt till sina publikationer, säger han.

I korthet innebär artikel 15 att publicisterna och mediebolagen kan kräva ersättning när journalistik sprids på digitala plattformar. Eftersom regeringen ännu inte har presenterat sitt förslag på hur direktivet ska genomföras i Sverige kan Sundberg inte gå in på några detaljer. Men han understryker att ett förslag förhoppningsvis presenteras inom kort.

– Exakt vilka effekter det kommer att få går inte att svara på i nuläget. Man får se när vi har lagstiftningen på plats i Sverige. Just nu skriver vi på förslag till lagstiftning, säger han.

Enligt EU:s upphovsrättsdirektiv ska den nya lagstiftningen i medlemsländerna börja gälla senast den 7 juni i år.

Ygeman överraskad

Anders Ygeman (S), energi- och digitaliseringsminister, hade inte väntat sig att Facebook skulle gå så långt som bolaget nu gjort i Australien. Han ser helst att it-jättarna och nyhetsmedierna själva gör upp och skriver avtal, men det som hänt har påverkat hans syn på behovet av lagstiftning.

– Det har stärkt min uppfattning om att vi måste reglera techjättarna skarpare och att vi får fram en fungerande EU-lagstiftning, säger han till Sveriges Radios Studio ett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.