Facebooksidorna för ABC News och Channel 9 gapade tomma dagen efter att ett lagförslag om ersättning till medier fått klartecken i representanthuset. Till vänster, Facebooks vd, Mark Zuckerberg. Foto: AP Photo/Mark Lennihan, montage

Facebook stoppar inlägg från australiska medier

Uppdaterad
Publicerad

Facebook stoppar användare och medier i Australien från att dela och ta del av nyheter på plattformen. Detta sker efter att ett lagförslag om ersättning till medierna nu är ett steg närmare att bli verklighet.

På torsdagen vaknade australier till rensade Facebooksidor tillhörande mediebolag och tidningar. Blockeringen av innehållet sker i samband med ett lagförslag som innebär att it-jättarna Facebook och Google tvingas betala för innehåll från lokala medier.

Under onsdagen godkändes förslaget av respresentanthuset och lagen är därmed ett steg närmare att träda i kraft.

Facebook: Medierna är vinnarna

Facebook skriver i ett blogginlägg att lagförslaget straffar bolaget för material som Facebook inte har bett om. Facebook pekar på att mediebolagen frivilligt publicerar sitt material hos Facebook, till skillnad från hur upplägget ser ut hos Google. Enligt Facebook tjänar de australiska medierna dessutom betydligt mer på publiceringarna än vad Facebook gör.

Emily Bell, professor och chef på instutitionen för digital journalistik på Columbia University är starkt kritisk till Facebooks agerande och skriver i en tweet att de flesta mediebolagen ser sig tvingade att publicera på plattformen.

Finansministern: Samtal fortsätter

Australiens finansminister Josh Frydenberg säger att han haft ett konstruktivt samtal med Facebooks vd Mark Zuckerberg och tillägger att samtalen om krav på ersättning för medieinnehåll fortsätter.

Google, som förut har hotat med blockering, tecknade tidigare i veckan avtal om ersättning med flera australiska mediehus. Något som välkomnas av myndigheterna.

– Själva syftet med medielagen är att uppmuntra till kommersiella avtal, och vi välkomnar det faktum att dessa mycket viktiga avtal har tillkännagivits, säger Australiens kommunikationsminister Paul Fletcher till ABC National.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.