Google hotar blockera australiska sökningar

Uppdaterad
Publicerad

Google hotar att blockera australiska användare. Anledningen är att regeringen föreslår att it-jättarna Facebook och Google ska tvingas betala för lokala medieföretag.

Lagförslaget innebär att Google och Facebook tvingas ersätta lokala mediebolag, eller straffas med saftiga böter. Det är en av världens mest aggressiva åtgärder mot de två amerikanska it-jättarna.

– Om den här versionen av lagen går igenom ger det oss inte något annat val än att sluta göra Googlesökningar tillgängliga i Australien, säger företagets lokala chef Melanie Silva.

”Vi svarar inte på hot”

Premiärminister Scott Morrison, vars konservativa regering har presenterat lagförslaget efter krav från landets största nyhetsorganisationer, svarar på hotet:

– Australien skapar reglerna för vad man kan göra i Australien. Det görs i vårt parlament. De som vill verka i Australien är mycket välkomna att göra det, men vi svarar inte på hot, säger han.

Ska avgöras i februari

Förslaget lades fram i slutet av förra året och parlamentet i Canberra väntas rösta om lagen tidigast i mitten av februari.

– Det här liknar det som hänt i Frankrike, de är först ut att tillämpa EU:s nya regler för upphovsrätt. Google tvingades till förhandlingsbordet och nu har de en deal med franska nyhetsmedier om ersättning, säger Alexander Norén, SVT:s techkorrespondent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.