Elin Lucassi har dokumenterat ett års coronatillvaro och omvandlat det till serieromanen ”Karantänsdagboken”. Foto: SVT

Ändlösa videomöten och bunkring – hon skildrar karantänlivet i ny serieroman

Uppdaterad
Publicerad

Toalettpappersbunkring, hemmakontor i morgonrock och ändlösa teamsmöten. Med Karantändagboken fångar serietecknaren Elin Lucassi livet under pandemiåret 2020.

– Det här året har varit så himla långt, säger hon till Kulturnyheterna.

När myndigheterna under förra våren uppmanade svenska folket att arbeta hemifrån, bestämde serietecknaren Elin Lucassi sig för att dokumentera den nya tillvaron.

– Jag insåg fort att det inte skulle fungera att göra anteckningar och sedan när det här är över göra något av det. Det gick supersnabbt att saker blandades ihop, berättar hon.

Karantändagboken skildrar det händelserika året 2020, omvärldens reaktioner och det lilla livet innanför hemmet väggar.

Ett sätt att minnas

För Elin Lucassi blev det dagliga serietecknadet ett sätt att hålla fast och minnas de händelser och skeenden som snabbt försvann.

– Det har varit BLM, ett tal från vår statsminister till nationen som alla lyssnade på. En Palmeutredning – det hade jag helt glömt, säger hon.

Seriedagboken tecknar det komiska i den nya tillvaron med alla de beteenden och företeelser som uppstår. Men här finns även stråk av allvar.

Varje kapitel inleds med en svart sida fylld av ett specifikt antal dödskallar som representerar de skiftande dödssiffrorna under året som går. Men enligt Lucassi handlar boken inte om corona eller den sjukdom som breder ut sig, utan om det allmänmänskliga.

– Den handlar om mänsklighet, relationer, psykologi, gruppbeteenden och känslor. Det är lätt att tänka att det ska vara en nattsvart bok om pestens tid. Men det är ganska mycket humor i den, säger Elin Lucassi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.