Foto: TT och SVT

Andra konst-happenings som upprört och roat

Uppdaterad
Publicerad

Ronaldoskulpturens virala raketfart och de många uppfinningsrika sätt som den hånats på för tankarna till en liten kyrka norra Spanien för fem år sedan. Är Cristiano Ronaldos förvridna nylle den nya Apjesus?

Det var hösten 2012 som den slitna Ecce Homo-målningen i kyrkan i den lilla staden Borja i fick sig en ofrivillig ansiktslyftning.

Den då 80-åriga amatörkonstnären Cecilia Gimenez tyckte 30-talsfresken blivit sliten och gjorde på eget initiativ en ickeförankrad restaurering av verket. Efteråt stod Jesus inte att känna igen.

Händelsen blev snart en världsnyhet och sociala medier svämmade över av kommentarer och skämt om den nya Apjesus.

Elías García Martínez väggmålning ”Ecce Homo” år 2010, i juli 2012 och efter ”restaureringén”. Foto: Centro de Estudios Borjanos

Målningen har sedan dess blivit en turistattraktion och Cecilia Giminez har haft sin första separatutställning i staden med ett 20-tal egna verk.

Flera missar för Ronaldo

Om Ronaldobysten på Madeiras flygplats kommer leda till att konstnären Emmanuel Santos – som enligt Sportbladet skulpterat på heltid i två år – lyfts till skyarna, är oklart.

Real Madrid-anfallaren fick för övrigt en annan staty rest till sin ära för två år sedan på hemön Madeira. Men inte heller den fick uppmärksamhet för sin stora verkshöjd, utan för den stora bulan i fotbollsstjärnans skrev.

Foto: TT

I Sverige har konstnären Sara Möllers staty Pissed Elin väckt uppmärksamhet på annat vis. Skulpturen i fråga är en abstrakt hyllning till Elin Wägner. Men många har reagerat på namnet eller att de inte tycker att skulpturen ger en rättvis gestaltning av författaren.

Foto: Sara Möller

– Jag tycker den är fruktansvärt ful. Jag vet inte hur man kan associera något till Elin. För mig ser det ut som en svältande fåraherde med tunna ben och en bastkjol, sa Växjöbon och hobbyfotografen Thomas Johansson till SVT Nyheter Småland när Pissed Elin invigdes förra veckan.

Zlatan vill se farlig ut som skulptur Foto: SVT Sverige!

Nej, en svensk motsvarighet till Ronaldo-avbildningarna är svår att hitta. Zlatan-statyn som snart ska resas utanför Friends arena i Stockholm kommer nära. Men Peter Lindes 2,70 cm höga staty ser, när SVT besöker honom i ateljen, väldigt mycket ut som just den svenska superstjärnan Zlatan Ibrahimovic.

Foto: SVT Gomorron Sverige

Skojigast i Sverige är istället bronsstatyn av skiddrottningen Charlotte Kalla som uppfördes 2010 på uppdrag av Pajala kommun och står i Tärendö. Skillnaden mellan Ronaldobysten på Madeira och Kalla i Pajala är att den sistnämnda faktiskt inte ens påminner om skiddrottningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.