Digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) ser allvarligt på att flera stora sajter världen över stängdes ner samtidigt under tisdagen. Foto: Janerik Henriksson/TT

Anders Ygeman (S) om nedstängda sajterna: ”Allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) ser allvarligt på det haveri som drabbade flera stora nyhets- och myndighetssajter världen över under nästan en timmes tid på tisdagen.

– Det är naturligtvis allvarligt att så många och så stora sajter ligger nere under såhär lång tid, säger Anders Ygeman.

Flera stora sajter – från nyhetsmedier som New York Times och The Guardian, svenska sajter som Aftonbladet och TV4 och myndigheter som den brittiska regeringens hemsida – stängdes oväntat ner under tisdagseftermiddagen.

Anders Ygeman, energi- och digitaliseringsminister, ser allvarligt på det som inträffat och uppger att regeringen ännu inte upptäckt några svenska myndigheter som drabbats.

– Än så länge vet vi inte så mycket, men det mesta tyder på att det är en underleverantör till de här sajterna, Fastly, som haft ett fel. Det är lite extra pikant då de även säljer skydd mot överbelastningsattacker och liknande, säger han.

Har inte lyckats

Sårbarheten hos de stora nyhetssajterna tyder på vikten av att bygga sidorna på ett sådant sätt att man ska kunna upprätthålla till exempel en grundläggande nyhetsförmedling, även om en eller flera servrar slutar fungera, menar Anders Ygeman.

– Jag är övertygad om att det här är något som de här sajterna jobbar hårt på, men som man ändå inte lyckats helt med i det här fallet, säger han.

Den brittiska regeringen drabbades. Hur väl digitalt förberedda är svenska myndigheter?

– Jag tror att det varierar från myndighet till myndighet. De stora myndigheterna med kritiska funktioner har jobbat länge med det här, medan mindre myndigheter kanske har en lite längre resa framför sig, säger Anders Ygeman.

Läget i Sverige

Sverige står relativt välrustade när det gäller digital säkerhet, menar digitaliseringsministern, men understyrker samtidigt att sårbarheten finns där för dem som är beroende av en eller ett fåtal underleverantörer.

Borde regeringen vidta några åtgärder?

– Först måste vi ta reda på vad som har hänt. Det finns sedan tidigare en dialog mellan mediehusen och myndigheter om vad som kan göras för att bygga sajter som klarar det här typen av situationer, och jag vet att många har ett väl utvecklat arbete för att klara de här frågorna, säger Anders Ygeman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.