Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Andrew Tate häktad i Rumänien – misstänks för människohandel

Uppdaterad
Publicerad

Den kontroversielle influencern Andrew Tate sitter häktad i Rumänien misstänkt för människohandel och våldtäkt.

Den 35-årige britten har gjort raketkarriär på sociala medier men han har också kastats ut från flera plattformar efter att ha uttalat sig grovt kränkande mot kvinnor. Han har bland annat hävdat att kvinnor som utsatts för övergrepp bär eget ansvar och att kvinnor tillhör män.

Nu är han själv häktad misstänkt för bland annat våldtäkt och människohandel efter att polisen slagit till mot honom och hans bror. Bilder visar hur Andrew Tate förs iväg i handbojor till en väntande polisbil. Gripandena skedde i Andrew Tates lyxvilla i Rumänien, och en kvinnlig före detta polis greps samtidigt. Tate flyttade till landet för fem år sedan, enligt BBC.

Begärt förlängd häktning

Bröderna har varit under utredning sedan april enligt den rumänska åklagaren, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. På fredagen meddelade åklagaren att denne begärt att Andrew Tates häktning ska förlängas med 30 dagar, något som domstolen har gått med på.

Åklagaren uppger att bröderna tillsammans med ytterligare två män ska ha utnyttjat kvinnor sexuellt och lurat dem att spela in pornografiskt material ämnat att publiceras på internet med syfte att tjäna pengar åt männen.

Andrew Tates advokat bekräftar att männen gripits men säger att de inte har någon kommentar till anklagelserna, rapporterar Reuters.

Twitterbråk med Thunberg ledde till gripande

Tate hamnade i blickfånget tidigare i veckan efter en ordväxling med Greta Thunberg. Det började med att han skröt om sina 33 bilar och deras utsläpp och passade samtidigt på att håna den svenska klimataktivisten:

”Hej Greta Thunberg. Vänligen ange din e-postadress så att jag kan skicka en komplett lista över min bilsamling och deras respektive enorma utsläpp”, twittrade Tate som välkomnats tillbaka till Twitter av Elon Musk.

Greta Thunberg svarade kort därefter:

”Ja, snälla upplys mig, e-posta mig på smalldickenergy@getalife.com”, något som fått stor global spridning.

I ett videosvar från Tate syntes en rumänsk pizzakartong, något som inledningsvis uppgavs vara det som gjorde att polisen kunde lokalisera honom.

Kort efter gripandet av Andrew Tate kom också nästa diss från Greta Thunberg:

”Det är sådant som händer när du inte återvinner dina pizzakartonger”, skrev hon i ett nytt inlägg på fredagen.

Men på fredagskvällen dementerade rumänsk polis att det var pizzakartongerna som gjorde att polisen fick reda på att han befann sig i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.