Ane Brun mot strömmen: Släpper dubbla album

Uppdaterad
Publicerad

I en tid när albumformatet dödförklarats och fokus flyttats till enstaka låtar så släpper artisten Ane Brun inte bara en utan två fullängdare med bara en månads mellanrum. Inspirationen kommer från sorg och medelålderskris men också en nyvunnen kärlek för mänskligheten.

Albumformatet har nog aldrig varit så ute som under tiotalets streamingera. Det är de enstaka låtarna som förmår konkurrera med bruset i våra smarta telefoner och explodera på sociala medier och topplistor.

– I dag är det en lyxvara att fördjupa sig. Musik är viktigt i människors liv men det är inte alla som hinner med, säger norska artisten Ane Brun som sedan många år bor i Sverige.

Ger ut hela tolv singlar

Själv tycker hon om albumidén och tror att vissa artister är mer albumartister än andra.

– Jag är nog en sådan och vi som är det kommer streta emot lite och vilja göra album – men då kanske man får göra som jag gjort nu och släppa en låt i taget.

Ane Brun ger ut hela tolv singlar från sina två album – på det viset kan hon kombinera det nya sättet att släppa musik med det gamla.

– Det är viktigt för mig att släppa de här låtarna tillsammans. De hör ihop – som en sångcykel.

Liv uppdelat i album

De två albumen kretsar båda kring stora existentiella frågor: Rötter, död, sorg, kärlek och hemlängtan. Men om det första, After The Great Storm, har ett 90-tals- och elektronikainspirerat poputtryck så är det andra, How Beauty Holds The Hand Of Sorrow, mer nedtonat och akustiskt.

– Mitt liv är verkligen uppdelat i album. Jag har ju inga barn – men jag har album, säger Ane Brun.

Höstens två album ser hon som syskon.

– Den första är som en äventyrslysten syster, och den andra är lite lugnare kanske äldre systern som har levt lite och tycker att ”jag kan väl göra det på det vanliga sättet”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.