Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se intervjun med polarprisvinnaren Angélique Kidjo: ”Känns spännande och läskigt” Foto: SVT/TT

Angélique Kidjo och Arvo Pärt får årets Polarpris

Uppdaterad
Publicerad

Artisten och låtskrivaren Angélique Kidjo, kompositören Arvo Pärt och skivbolagsgrundaren Chris Blackwell tilldelas årets Polarpris.

Årets Polarpris går till världsartisten och låtskrivaren Angélique Kidjo. Hon kommer från Benin och växte upp med två kulturintresserade föräldrar. På 80-talet, under den kommunistiska diktaturen i landet, blev hon tvungen att fly till Frankrike för att kunna fullfölja sina artistdrömmar.   

– Musik är som att andas, om jag slutar andas dör jag, säger Angélique Kidjo.  

”Läskigt”

1994 slog hon igenom med låten ”Agolo”. Under sin karriär har Angélique Kidjo släppt 16 album, senast 2021 med ”Mother nature” och hon har dessutom vunnit fem Grammys. BBC har utnämnt henne till en av världens 100 mest inspirerande kvinnor. Nu kan Kidjo även lägga Polarpriset till meritlistan.

– Det känns överväldigande, spännande och läskigt. För mig är det ett stort pris, vad ska jag göra härnäst?, säger hon och skrattar.  

Utöver det musikaliska arbetet har Angélique Kidjo länge arbetat som Unicef-ambassadör och grundat stiftelsen Batonga Foundation, som arbetar med att ge flickor utbildning.

”Tveeggat svärd”

På frågan vad hon vill att människor ska ta med sig eller lära sig när de läser om hennes karriär och prestationer svarar hon:

– Att vara en afrikansk kvinna i den här branschen är ett tveeggat svärd. Folk förväntar sig alltid att personer som är från Afrika är mindre värda. Så vem du än är, om någon säger att “du kan inte göra detta”, vänd blicken inåt och ta reda på vad du kan göra. Hitta det så kommer du att förstå att det är där din lycka kommer ifrån.

Arvo Pärt får pris

Det klassiska priset går i år till den estniske kompositören Arvo Pärt. Han är en av vår tids mest populära kompositörer och återkommande i topp på listorna över de som spelas mest.

Kompositionerna är klangrika och minimalistiska och den stämningsfulla musiken andvänds ofta på film. ”Spiegel im Spiegel”, ”Für Alina” och ”Johannespassionen” hör till några av hans mest kända verk. 

Även skivbolagsgrundaren Chris Blackwell tilldelas 2023 års Polarpris.

Polarpriset delas ut den 23 maj på Grand Hôtel i Stockholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör delar av Arvo Pärts musik.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör delar av Chris Blackwells musik.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör delar av Arvo Pärts musik.

Angélique Kidjo artist, låtskrivare (Världsmusik, afropop, afrobeat, reggae). 

Chris Blackwell grundade och drev skivbolaget Island Records 1959.

Arvo Pärt, var mellan 2010-2018 världens mest spelade nu levande kompositör inom klassisk musik.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.