Hör animatören om vilka teman som format hans verk. Foto: Eva Hultstrand

Animatören Vidar Francke vill få unga killar att reflektera

Uppdaterad
Publicerad

Idag presenterades vinnarna i Ung Svensk Form 2022 som visas på en ny utställning på Kulturhuset i Stockholm. En av vinnarna är animatören Vidar Francke, som initierat projektet “Manlighet i Rörelse”, en serie kortfilmer om mansrollen som vänder sig till unga killar. 

-Jag tror att många är rädda att uttrycka sig för de är rädd att bli skrattade åt. 

Kulturhusets utställning belönar det mest nyskapande uttrycken idag inom svensk formgivning, arkitektur och design, utan krav på anpassning för marknaden. Syftet är att öka och bredda kunskaperna om ung, svensk formgivning. De medverkande utses av en jury på Svensk Form och utställningen kommer att turnera både i Sverige och utomlands.  

Vidar Franckes projekt, som började när han studerade på Konstfack, bygger på forskning om manlighet och problematiserar mansrollen.  

– Det första temat som jag valt är ensamhet och det är svårt men viktigt, för statistiken visar att män är ensamma, berättar han.  

-Det andra temat var våld och har ett annat visuellt uttryck, en helt annan riktning. Under den här filmen får vi följa två killar som har ett samtal dagen efter en fest. Man förstår snabbt att något har hänt men det sägs inte vad. 

Filmerna i Vidar Franckes serie är tänkta som ett startskott för diskussion och reflektion för unga killar.  I utställningen visas totalt 25 projekt som enligt Svensk Form kommer att bidra till att förändra framtiden.

I klippet kan du höra Francke om sina animationer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.