Anklagelser om mobbning på Melodifestivalen

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer vittnar om mobbning under Melodifestivalen, det skriver Aftonbladet.
– Det är ett större problem med kulturen bland produktionen på Melodifestivalen, säger Tobbe Ek, reporter på Aftonbladet som jobbat med Melodifestivalen i flera år.

En medarbetare hoppar av efter att hen bland annat kallats för ”gravt homosexuell” och blivit mobbad av en producent under Melodifestivalen.

Detta är bara en av flera incidenter som pekar på bristande arbetsmiljö under produktionen av Sveriges största nöjesprogram, något Aftonbladet var först att rapportera om.

– Det här har varit ett problem under lång tid, säger Tobbe Ek, reporter på Aftonbladet och som arbetat med Melodifestivalen sedan 2006.

”Sökt psykologhjälp”

På plats i Nyköping inför Andra chansen är även Linn Elmervik, reporter på Aftonbladet.

– Dels direkta kränkningar och personer som upplevt mobbning på arbetsplatsen. Vissa har till och med fått söka psykologhjälp, säger Linn Elmervik.

SVT Nyheter har sökt Anette Helenius, projektledare för Melodifestivalen för en intervju, men har endast fått en kommentar via mejl där hon skriver bland annat att bilden är ”tagen ur sitt sammanhang”.

”Det stämmer att en person själv har valt att lämna under turnén på egen begäran [...]. Ingen är ledsnare än jag när jag får höra att personen ifråga har den här upplevelsen av situationen”.

Hänvisar till HR

Anette Helenius berättar att man har en god kontakt med HR-avdelningen på SVT och hänvisar dit för frågor.

”Arbetsmiljön är väldigt viktig för Melodifestivalen och vi jobbar löpande under året för att skapa och upprätthålla en god arbetsmiljö, bland annat med workshops”.

Om Anette Helenius själv märkt av problematiken får SVT Nyheter inte svar på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Melodifestivalen 2019

Mer i ämnet