Internetoperatören Bahnhofs vd John Karlung kallar utredningen om det svenska datalagringsdirektivet för ett ”beställningsjobb av Beatrice Ask”. Foto: bahnhof.se/TT

Anmäler sig själv för utebliven datalagring

Uppdaterad
Publicerad

Internetoperatören Bahnhof vill driva frågan om svensk datalagring till EU-domstolen. ”Vi är säkra på att vinna.”

I maj beslutade EU-domstolen att det är förbjudet för mobil- och bredbandsbolag att lagra trafikuppgifter.

Ett beslut som går tvärtemot den svenska lagen om elektronisk kommunikation i vilken det framgår att operatörerna har en skyldighet att lagra uppgifter om data- och teletrafik i sex månader. Information som ska hjälpa polisen i jakten på bevis.

Datalagringsdirektivet

”Ett beställningsjobb från Beatrice Ask”

Efter EU-domstolens beslut har Post- och telestyrelsen (PTS) meddelat att de svenska reglerna, trots EU-domstolens beslut, ska fortsätta följas. Något som internetoperatören Bahnhofs vd Jon Karlung, anser strider mot EU-rättens grundläggande fri- och rättigheter.

– Beslutet om att Sverige ska fortsätta med datalagringen är ett rent beställningsjobb från Beatrice Ask. Utredaren Sten Heckscher var klart partisk i frågan och PTS vet att om det här blir prövat i rätten så kommer man förlora så det sjunger om det, säger Jon Karlung.

Vill driva frågan till EU-domstolen

Bahnhof, likt många andra operatörer, avslutade sin datalagring efter EU-domstolens beslut. Nu anmäler de sig själva för att strida mot den svenska lagen som enligt PTS fortfarande ska följas.

– Vi är säkra på att EU-domstolens beslut undanröjer lagen som den ser ut i Sverige.

Vad skulle det innebära om ni förlorar?

– För oss och för alla operatörer innebär det att vi måste börja datalagra igen, och göra intrång i mängder av människors integritet.

– Men att vi skulle förlora finns inte i föreställningsvärlden. Jag tror att det här kommer avgöras redan i svensk domstol, gör det inte det kommer vi driva det till EU-domstolen och där är utfallet givet, säger Jon Karlung.

Justitieminister Beatrice Ask (M) har valt att inte kommentera.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Datalagringsdirektivet

Mer i ämnet