Anna Book riskerar att bli diskvalifierad från melodifestivalen – låten har tävlat i Moldavien. Foto: TT

Anna Book diskas från Melodifestivalen

Uppdaterad
Publicerad

Artisten Anna Book diskvalificeras från Melodifestivalen. Hennes låt har redan tävlat i Moldavien – fast med en annan text.

Anna Books bidrag ”Himmel för två”  har redan deltagit i Moldaviens uttagning till Eurovision song contest 2014, det rapporterade Aftonbladet tidigare ikväll.

Nu meddelar tävlingsledningen att låten diskas.

– För två timmar sen fick vi info om att den här låten har varit med i en uttagning i Moldavien. Vi lyssnade på det vi kunde hitta och det visade sig att det är identiskt med det bidrag som är inskickat. Vi tvingas därför meddela att den här låten är diskvalificerad, säger tävlingens exekutiva producent Christer Björkman på en extrainsatt presskonferens.

Tävlade redan 2014

Bidraget ”Himmel för två” hette tidigare ”Taking Care of a broken heart” och framfördes av artisten Felicia Dunaf i den moldaviska uttagningen till Eurovision song contest 2014.

Musiken är skriven av Sven-Inge Sjöberg, Lennart Wastesson och Larry Forsberg, samma upphovsmän som skrivit för Anna Books bidrag.

Låten deltog inte i den slutgiltiga tävlingen, men publicerades likväl på det moldaviska tv-bolaget Teleradio Moldavias hemsida. Därmed anses den förbrukad för Melodifestivalen som inte tillåter att bidragen varit tillgängliga för allmänheten tidigare.

På torsdagskvällen låg ”Taking Care of a broken heart” fortfarande ute på Teleradio Moldavias hemsida för lyssning.

Låtskrivarna ovetande

Enligt Christer Björkman ska låtskrivarna inte vetat om att deras låt varit publicerad.

– I deras värld har låten inte varit med och tävlat i Moldavien, de har sett det som att de har skickat in den – om den inte kommer med så är den inte förbrukad. Ingen har haft någon ond avsikt, upphovsmännen har inte trott att låten varit med tidigare.

”Anna mår fruktansvärt”

Efter att tävlingsledningen jämfört de båda låtarna kontaktades Anna Book och låtskrivarna.

– Vi tvingades meddela dem att den här låten är diskvalificerad. Som artist är jag helt förkrossad av att behöva göra det här, men den här offentliggörande-principen är en av de mest grundläggande reglerna vi har. Den har i exakt och identiskt utförande varit publicerad. Det finns inget alternativ, säger Christer Björkman.

Anna Book uppges vara förkrossad över beskedet.

– Anna mår fruktansvärt! Det är inte klokt att de har tagit en låt som redan varit med och gett den till Anna, säger hennes man Roberto Toledano till Göteborgs Posten.

Erbjuds gästspel

Som plåster på såren ska Anna Book ha erbjudits att framföra låten som gästartist vid lördagens deltävling.

– Vi har erbjudit Anna att framföra låten utom tävlan. Huruvida hon vill göra det eller inte har vi inget svar på än, säger Christer Björkman.

Lyssna själv – så lika är låtarna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.