Konstnären Anna Odell fick stor uppmärksamhet för sitt examensarbete på Konstfack i Stockholm, ”Okänd, kvinna 2009-349701”. Foto: Scanpix

Anna Odells debutfilm till Venedig

Uppdaterad
Publicerad

Anna Odells film ”Återträffen” är en av de filmer som är uttagna till filmfestivalen i Venedigs kritikervecka.

– Vilken bekräftelse, otroligt roligt och spännande! Underbart att få komma till Venedig efter den långa utmanande resa som det varit för oss alla inblandade att göra filmen. Det hade jag aldrig kunnat tro när jag började skissa på idén till ”Återträffen”, säger Anna Odell i ett pressmeddelande.

Sammanlagt sju debutfilmer väljs ut till den prestigefyllda kritikerveckan i Venedig (Settimana Internazionale della Critica) och förutom äran att vinna priset ”Lion of the Future” får vinnaren cirka 650 000 kronor.

Infekterad återträff

Anna Odells långfilmsdebut, ”Återträffen”, är ett samtidsdrama om en klassåterträff 20 år efter att eleverna slutat grundskolan och gått skilda vägar. Feststämningen störs dock av gamla konflikter som bubblar upp till ytan igen och sanningar och styrande hierarkier börjar ifrågasättas.

Anna Odell fick stor uppmärksamhet för sitt examensarbete på Konstfack,” Okänd kvinna 2009-349701”, där hon spelade psykotisk och självmordsbenägen. Verket väckte dels debatt om vad konsten får och inte får göra och dels om psykiatrin och dess metoder.


Fjolårets vinnare

Det är femte året i rad som en svensk film tar sig till kritikerveckan. I fjol var det Gabriela Pichlers långfilmsdebut ”Äta sova dö” som både blev uttagen och som publiken röstade fram som vinnare.

Årets festival i Venedig är den 70:e i ordningen och äger rum den 28 augusti-7 september.

Se Jämtlandsnytts intervju till höger – Anna Odell om hennes verk och konstnärskap under utställningen ”Okänd kvinna”  på Jamtli.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.